Budapesti orvostanhallgatók Kárpátalján

2017. november 22., 18:52 , 880. szám

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK), a magyarországi felsőoktatási intézmények hallgatói önkormányzatainak közös érdekképviseleti szervezete már sokadik alkalommal szervezi meg, hogy a budapesti Semmelweis Egyetem orvostanhallgatói Kárpátaljára utazzanak és egészségügyi szűrést végezzenek magyar falvainkban. A hallgatók úgy tapasztalják, hogy nagyon nagy szükség van a segítségükre, és nagyon hálásak nekik a kárpátaljai magyar betegek, ennek köszönhetően most a budapesti orvostudományi egyetem hetven hallgatója vállalta a négynapos ingyenes munkát. Az elmúlt hét végén Bótrágyon, Hetyenben, Mezőkaszonyban és Beregszászban végeztek egészségügyi szűrővizsgálatokat. November 21-én a beregszászi Rákóczi-főiskolán megtartott sajtótájékoztatón összegezték a résztvevők tapasztalataikat.

Zsukovszky Miklós, a Beregi Református Egyházmegye esperese az, aki a gyülekezetek segítségével biztosítja a helyszínt, a hallgatók étkezését. Sok segítséget kaptak a Bencze Norbert vezette KMDFKSZ által mozgósított ungvári egyetemistáktól is.

A sajtótájékoztatón Veres Márton, a HÖOK külhoni programvezetője elmondta: az eddigi négy alkalom során, egy év alatt összesen 19 kárpátaljai magyar településen jártak a budapesti orvostudományi egyetem hallgatói és több mint 2000 pácienst vizsgáltak meg. Ami az orvostanhallgatókat megrázta, hogy ennek során legalább öt ember életét megmenthették. Találkoztak olyan magas vércukorszinttel, amit nem mutatott ki a teszt, olyan magas vérnyomásokat mértek, amely esetekben otthon azonnal mentőt hívnának stb. A mostani év tapasztalatait egy konferencián szeretnék összegezni, majd tavasztól folytatni a munkát Kárpátalján, hisz nem is gondolták a program meghirdetésekor, hogy mekkora szükség van a segítségükre Kárpátalján.

Budai Marcell, a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke a program szakmai részének megszervezéséért felelős személyként elmondta, az első alkalommal szembesülniük kellett azzal, hogy nagyon is szükség van arra a szakmai ismeretre, amellyel a budapesti orvostanhallgatók rendelkeznek. A vizsgálatok kezdetén minden egyes pácienst alaposan kikérdeznek, ami legalább 15 percet vesz igénybe. Majd megmérik a vércukorszintjét, vérnyomásértékét és a vére oxigénszintjét. Utána részletes betegvizsgálatot végeznek, azt követően, ha indokoltnak látják, újabb speciális vizsgálatokat is, például EKG-t, gyorskoleszterintesztet és vizeletparamétereket vizsgálnak, összesen tíz paramétert tudnak a vizeletben megnézni. Ezek mind pár perc alatt elkészülő gyorstesztek, amelyek alapján rögtön tudnak tanácsokat is adni a betegek számára. A Semmelweis Egyetemről érkezett hetven hallgató között vannak fogorvoshallgatók is, akik mindenkinek meg tudják vizsgálni a száját, fogait. Dietetikus hallgatók táplálkozási tanácsokat adnak, speciális étrendeket segítenek összeállítani. A gyógytornászhallgatók a mozgásszervei panaszok esetén, például hátfájás és derékfájás esetén olyan gyakorlatokat mutatnak, amelyek csökkenthetik ezeket a fájdalmakat. Nagyon sok embernek tudtak segíteni a gyógyszerészhallgatók, akik nagyrészt olyan betegeknek igyekeztek segíteni, akik több gyógyszert is szednek párhuzamosan, sok esetben felhívták olyan interakciókra a figyelmet, amelyeket a gyógyszerek egymás ellen művelhetnek. Az orvostanhallgatók itt szembesültek azzal, hogy a nyelvtudás hiánya miatt sok beteg több mint tíz éve nem volt orvosnál, és azt is tapasztalják, hogy van egy komoly bizalomhiány, bizalomvesztés is az itt dolgozó orvosokkal szemben az itt élő magyarok részéről. Megdöbbentette Budai Marcellt és medikustársait, hogy sokan olyan gyógyszereket szednek, amelyek már rég nem indokoltak, mert a betegségük olyan fázisban van, hogy réges-rég át kellett volna állniuk egy másik gyógyszerre. Vannak, akik olyan gyógyszert szednek, amit Magyarországon már öt-hat éve betiltottak, és nem véletlenül. Ijesztő tapasztalat, hogy a veszélyes gyógyszereket bármely gyógyszertárban mindenféle orvosi papírok nélkül megkaphatja a beteg. Ezt próbálják a gyógyszerészhallgatók rend­be rakni, ter­mészetesen végzett orvosok felügyeletével.

A hallgatók Budai Marcell szerint egyre többen és szívesen jönnek Kárpátaljára, mert ez nagyon fontos klinikai tapasztalat a számukra. A kárpátaljai magyar páciensek érezhető hálája motiválja őket arra, hogy visszajöjjenek, és folytassák azt, amit elkezdtek. Elmondta, hogy egyetemüknek van a legtöbb külföldi hallgatója ma Magyarországon, a most Kárpátaljára jött orvostanhallgatók közül 17-en nem magyar állampolgárok. Ők angolul tanulnak, de kötelező számukra a magyar nyelv tanulása, és ki milyen szinten, de beszélnek is magyarul. Az angol nyelvű hallgatók a skandináv országokból, Németországból, Görögországból, az USA-ból, Japánból, Kínából, Törökországból és Iránból érkeztek, és minden esetben párban dolgoznak a magyar hallgatókkal, hogy ne lehessen kommunikációs nehézség. Azt tapasztalják, hogy ha a páciensek észreveszik, hogy az orvostanhallgató nem magyar, de nagyon igyekszik, hogy meg tudja velük magát magyarul értetni, ez az itt élők számára valamiért szokatlan élmény, amire nem számítottak.

Badó Zsolt