Amit a hepatitis A-ról tudni kell

2017. november 25., 16:18 , 880. szám
Dr. Mihajlo Poljak

A közelmúltban a perecsenyi járási Poroskőn (Poroskovón) a hepatitis A előfordulásának emelkedése miatt meghosszabbították az iskolai szünidőt. A fertőzés szeptemberben ütötte fel a fejét a településen. November második hetében hét poroskői lakost – 6 gyereket és 1 felnőttet – kezeltek a Kárpátaljai Megyei Infekciós Klinikai Kórházban. Korábban 2007-ben fordult elő hepatitis-járvány a faluban. A megbetegedéssel kapcsolatban dr. Mihajlo Poljakot, a megyei klinikai infekciós kórház főorvosát kérdeztük meg.

– Mit kell tudni a kórról?

– A hepatitis a máj bármilyen okból bekövetkező gyulladásos megbetegedése. Legtöbbször vírusfertőzés okozza. Egyéb okok: más vírusfertőzések, baktériumok, paraziták, gyógyszerek, túlzott alkoholfogyasztás. A hepatitisnek létezik heveny és idült formája is. A heveny vírusos májgyulladást a hepatitisvírusok egyike által okozott fertőzés váltja ki.

A májgyulladások egyik típusa a hepatitis A. A fertőzés az emésztőrendszerben jön létre. A leginkább érintett a 3–14 éves korosztály, a felnőtteknél általában már megfelelő védettség alakult ki a kórokozókkal szemben.

– Hogyan terjed?

– A fertőzött ember székletével jut ki a környezetbe, ahol nagyon sokáig életben marad. A fertőzés emberről emberre terjed és általában szájon át történik, szennyezett étel, kéz vagy felszíni vizek által. A kórokozó a vérben is kimutatható, de vérrel nem terjed.

– Milyen tünetekkel jár?

– A heveny májgyulladás kezdeti tünetei a rossz közérzet, levertség, fáradékonyság, étvágytalanság, émelygés, hányás, hasi fájdalom, de kísérheti láz, ízületi fájdalom, valamint bőrkiütés is. A tünetek influenzához, gyomorrontáshoz hasonlítanak. Jellegzetes panasz, hogy a beteg megundorodik valamelyik kedvelt ételétől. Ezek a bevezető tünetek el is maradhatnak és a betegség sárgasággal kezdődhet.

A sárgaság, sötétebb vizelet, világosabb széklet és bőrviszketés megjelenésekor a kellemetlen bevezető tünetek javulnak. Az étvágy javul, de az emésztés, a tápanyagok feldolgozása még nem áll helyre, a beteg több kilót fogyhat.

A sárgaság elmúltával a lábadozás következik: fáradékonyság, csökkent teljesítőképesség, kisebb emésztési zavarok, valamint terheléskor és görnyedő testhelyzetben májtáji fájdalom jelentkezhetnek.

A vírus átlagosan 4 hét lappangás után okoz tüneteket.

– Mennyire fertőző?

– A hepatitis A nagyon fertőző, könnyen továbbterjedhet, ezért fontos, hogy a megfelelő szabályokat betartsuk. A beteg ne menjen közösségbe, fokozottan ügyeljünk a személyes higiéniára, és a beteg által használt eszközöket, evőeszközöket mások ne használják. Ez az egyik ok, amiért kórházi kezelés ajánlott.

Nagyon ritka, hogy a betegség súlyosabb szövődményekkel, például heveny májelégtelenségekkel járjon. A hepatitis A az esetek legnagyobb részében gyógyszeres kezelés nélkül is elmúlik, azonban fontos a betegség pontos azonosítása, mert a májgyulladás egyéb altípusai más típusú kezelést igényelnek, mert akár krónikus gyulladásba is átmehetnek.

– Hogyan mutatható ki?

– A tünetek alapján felmerült májgyulladást laboratóriumi vizsgálattal támaszthatják alá. Vér- és vizeletmintával kimutatható.

– Hogyan kezelhető?

– A kezelés csak a kellemetlen tüneteket hivatott enyhíteni. Specifikus kezelést nem igényel. Néhány napos ágynyugalom, szükség szerint lázcsillapítás, bő folyadékfogyasztás és megfelelő energiabevitel mellett a betegek rendszerint meggyógyulnak. Kórházi kezelés válhat szükségessé időseknél, súlyos társbetegségek, idült májbetegség és terhesség esetén.

– Megelőzhető a fertőzés?

– A hepatitis A vírus a szervezetben ellenanyag-termelést vált ki, így aki egyszer átesik a betegségen, többé nem kapja el. Van lehetőség arra is, hogy ezt a védelmet mesterségesen alakítsuk ki, védőoltás segítségével. Azonban ez nem tartozik a kötelező oltások közé. Mindenképpen érdemes a hepatitis A elleni védőoltást beadatni, ha olyan területen élünk vagy olyan országba utazunk, ahol a betegség gyakori, a higiéniás viszonyok nem megfelelőek. A fertőzés elleni védelem az oltás beadását követően körülbelül 10 nappal alakul ki, majd 4 héttel az első után emlékeztető oltást kell beadatni. Ilyenkor a kialakuló védettség közel 100%-os, és 20 évig fennáll.

A megyei költségvetésből vásárolt mintegy 450 oltóanyagot felhasználtuk. A lakosság körében végzett felvilágosító munka, a kényszerszünidő, az egészségügyi dolgozók aktív tevékenysége megtette a hatását. A betegek száma csökkent, az elmúlt hét folyamán a Perecsenyi járásból 2 beteg – egy felnőtt és egy gyerek – került kórházba. Úgy tűnik, sikerült megfékezni a járvány kialakulását.

Rehó Viktória