Ukrajna kisebbségpolitikája holland szemmel

Konferencia az eszenyi Bárkában

2017. november 29., 14:57 , 881. szám

A hollandiai Református Politikai Párt, hollandul Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) és a Kárpátaljai Református Egyházkerület Ungi Egyházmegyéjének együttműködésében a korábbi évekhez hasonlóan idén is kétnapos konferenciát szerveztek november 24–25-én az eszenyi Bárka Ifjúsági Központban. A konferencián az egyház lelkészei, presbiterei és a politika iránt érdeklődő hívek mellett sok más érdeklődő is megjelent. Ezúttal Ukrajna kisebbségpolitikáját és új oktatási törvényének kisebbségeket érintő kérdéseit boncolgatták az előadók és vitatták meg a jelenlévők.

A kétnapos konferenciát Balogh Attila, az Ungi Reformárus Egyházmegye esperese, eszenyi lelkipásztor nyitotta meg, aki elmondta, hogy több mint öt éve szervez az Ungi Református Egyházmegye a holland SGP párttal közösen társadalmi, politikai kérdéseket érintő konferenciákat Eszenyben. Kezdetben nagyon nehezen talált egy ilyen jellegű konferencia érdeklődésre itt, Kárpátalján. Azóta évről évre több az érdeklődő, hisz egy olyan országban élünk mi, kárpátaljai magyarok, ahol meg kell védeni az érdekeinket, és krízishelyzetekben közös megoldásokat kell találnunk.

Az esperes köszöntötte a konferencia vendégeit, a holland küldöttség mellett Barta Józsefet, a KMKSZ alelnökét, Kuti László ungvári magyar vezető konzult, Balogh Líviát, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnökét, Bátori Józsefet, az Ungi Református Egyházmegye főgondnokát, megyei képviselőt, Gazda Erzsébet oktatási szakembert, az Ungvári járás megjelent polgármestereit, iskolaigazgatóit, lelkészeit, gondnokait, presbitereit és azokat az érdeklődőket, akik a konferencia témáiban együtt akartak gondolkodni a résztvevőkkel.

Köszöntötte a holland társ­szervezők nevében a konferencia résztvevőit Gerard van der Waal, az SGP igazgatótanácsának tagja, aki elmondta, hogy az idei év nagyon fontos volt a holland belpolitika szempontjából. Márciusban választások voltak Hollandiában, és az SGP három parlamenti képviselőjét újraválasztották, nagyon örülnek ennek az eredménynek, és Isten áldását látják ebben. Van der Waal úr részletesen beszélt a holland politika alakulásáról, a fősodratú pártok szétzilálódásáról, ami szerinte általános jelenség ma Nyugat-Európában, és aláássa a nyugati demokráciák stabilitását. A jelenlegi nehéz helyzetben a keresztény politikusok feladata szerinte az, hogy Jézus Krisztus kezébe adjuk sorsunkat, segítsük földi királyságának eljövetelét.

A holland előadók nem könnyű nyelvezetű előadásait idén is Varga Szabolcs, a Budapesti Corvinus Egyetem PhD-hallgatója, az eszenyi református gyülekezet tagja tolmácsolta, ezúttal is kitűnően.

Barta József, a KMKSZ, valamint a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke Kisebbségi érdek­érvényesítési stratégiák lehetősége Ukrajnában címmel tartott előadást, amelyben részletesen elemezte az Ukrajnában zajló reformokat, amelyekkel kapcsolatban kijelentette: „Nekünk az lenne a jó, ha e változások elvezetnék Ukrajnát az Európai Unióhoz, egy gazdasági fejlődéshez, egy olyan átalakuláshoz, amelynek következtében azzá válna Ukrajna, amit az alkotmánya deklarál, egy demokratikus, szociális jogállammá.” A kárpátaljai magyarság szerepét illetően elmondta: „Nyilvánvalóan nem mi fogjuk meghatározni, hogy Ukrajnában mi történjen. Amit mi tehetünk esetleg: hogy megpróbáljuk elérni, hogy mi ne történjen.” A KMKSZ alelnöke kifejtette, hogy közösségünk számára nagyon fontos lenne, hogy megerősödjön országunkban az önkormányzatiság. Részletesen elemezte a demokratikus érdekérvényesítést akadályozó, túlcentralizált ukrajnai államigazgatás működését, a decentralizációs elképzeléseket és a folyamat eddigi eredményeit. Beszélt az új oktatási törvény veszélyeiről, amely része annak a jogkorlátozási törekvésnek, amely csak két utat akar magyar közösségünk számára biztosítani: az asszimilációt vagy az emigrációt. Nekünk Istenben bízva és a magyar állam támogatását magunk mögött tudva, az összefogás erejével egy harmadik utat kell választanunk: küzdeni jogainkért.

K. Debreceni Mihály, az M1 kárpátaljai tudósítója előadásában elmondta, hogy a 150 ezres kárpátaljai magyarság nyár vége óta erősen túlreprezentált az ukrán médiában, amely 20-25%-ban velünk foglalkozik. Majd kisebb dokumentumfilmeket vetített le, amelyekkel azt igyekezett bemutatni, hogy mit gondolnak rólunk az ukránok, illetve mit sugall nekik a velünk nagyon ellenséges ukrán média. Előadásában érdekes részleteket mondott el az ukrán nyelvtörvény brüsszeli megvitatásakor történtekről, az ott elhangzott ukrán véleményekről, olyan részletekről számolt be, amelyek nem hangzottak el a televíziós tudósításokban.

Hendrik Jan van Schothorst, a holland Református Politikai Párt igazgatótanácsának másik tagja, korábbi európai parlamenti képviselője, a Keresztyén Egyházak Transzatlanti Tanácsának elnöke Ukrajna kisebbségi politikája a nyugat szemével címmel tartott érdekes előadást. Az előadó hangsúlyozta: „Az anyanyelv olyan dolog, amit nem adhattok fel...” Elmondta, hogy hat iskoláskorú gyermek édesapjaként megérintette a konferencia központi témája. Előadásában ismertette az ENSZ és az EU kisebbségi oktatással és nyelvhasználattal kapcsolatos legfontosabb dokumentumainak vonatkozó szabályozását és az európai gyakorlatot, valamint az Ukrajnáról készült uniós jelentés oktatásra vonatkozó részeit. Összegezve előadásának első részét kijelentette, hogy a Velencei Bizottság elmarasztaló jelentése esetén Ukrajna csak úgy kerülheti el az EU számára kedvezőtlen válaszlépéseit, ha megváltoztatja az oktatási törvényét. Az EU hivatalos álláspontja után Hendrik Jan van Schothorst beszélt az ukrán törvény körül kialakult konfliktus nyugati értelmezéséről, előadásának ez a része különösen tanulságos volt. Például a holland közvélemény az ukrán álláspontot nagyobbrészt ugyanúgy ismerheti meg, ahogy mi itt Ukrajnában, viszont a magyar álláspont félremagyarázva jut el a hollandokhoz, valamiféle, a határokon túlnyúló magyar terjeszkedést vizionálva. Ennek a torzított tájékoztatásnak a következménye, hogy sokáig nem ítélték el egységesen a nemzetközi szerződéseket sértő törvényt az EU tagállamai. A nem egészen objektíven interpretált magyar vélemény is oka lehet az üggyel kapcsolatos visszafogott hivatalos holland álláspontnak. Maga az előadó eszenyiekkel beszélgetve, valamint a református.hu honlapon a KRISZ nyilatkozatát olvasva értette meg, hogy pontosan mi is a valós helyzet.

Másnap, november 25-én dr. Gerard van der Waal előadásában a keresztyének küldetéséről és politikai szerepéről tartott előadást, ismertetve az SGP bibliai alapokon álló szerepvállalását a hollandiai politikai életben.

Henri Krooneman, a holland Református Politikai Párt képviselőházi tisztségviselője a „Brexit” Európai Unióra gyakorolt hatásairól tartott előadást.

dózsa