Mentorálás családi vállalkozásoknak, karriernap diákoknak

2017 – a külhoni magyar családi vállalkozások éve

2017. december 4., 18:25 , 882. szám

November 30-án Kárpátalján járt dr. Szilágyi Péter, Magyarország Miniszterelnökségének nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára. Körútja során elsőként ellátogatott Beregszászba a Rákóczi-főiskolán zajló szakmai konferenciára, ahol a 2017 – a külhoni magyar családi vállalkozások éve program keretében pénzügyi támogatást elnyert vállalkozóknak tartottak aznap szakmai továbbképzést a budapesti Design Terminál mentorai. Majd a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumban a diákok számára szervezett karriernapon tartott előadást.

A 2017 – a külhoni magyar családi vállalkozások éve programmal az a célja a magyar kormányzatnak, hogy határon túli magyar vállalkozók meg tudjanak erősödni, ehhez nyújtanak anyagi és szakmai támogatást. Kárpátalján 30 vállalkozót 142 millió forinttal támogatnak a program keretében.

Dr. Szilágyi Péter helyettes államtitkár a szakmai program megnyitása kapcsán elmondott beszédében kifejtette, hogy a szülőföldön való boldogulást szerették volna elősegíteni az idei évre meghirdetett programmal, amelynek keretében az anyagi támogatás mellett szakmai segítséget is nyújtanak a kárpátaljai vállalkozóknak, a jól ismert bibliai példával élve, a hal mellé hálót is szeretnének adni. Ezzel azt akarják többek között elérni, hogy a közösségünkben a demográfiai visszaesés megálljon, lehetőség szerint demográfiai szempontból is megerősödjünk, és gazdasági szempontból is erőt tudjunk mutatni. „A külhoni magyarok közül a kárpátaljai a legnehezebb helyzetben lévő közösség, ezért is támogatja Magyarország kormánya kiemelten a kárpátaljai magyarságot, szociális, oktatási és 2014-től gazdasági téren is” – emelte ki az államtitkár-helyettes. A Nemzetpolitikai Államtitkárság 2015-ben a külhoni magyar szakképzést támogatta, 2016-ban a fiatal magyar vállalkozókat, és most, 2017-ben a külhoni magyar családi vállalkozók támogatására fókuszáltak – emlékeztetett. Elmondta, hogy az idei programra összességében 888 millió forintot fordítottak.

A helyettes államtitkár a támogatott 30 kárpátaljai projekt kapcsán kifejtette: „Külön öröm a számunkra, hogy a megszokott szektorok mellett az egészségügyből, a szépségiparból, a bútor­ápolás és -készítés, az oktatás, a rendezvényszervezés területéről is érkezett nyertes pályázat.” A szakmai mentorprogram kapcsán hozzáfűzte, hogy a Budapestről érkezett mentorok igyekeznek majd plusztudást adni a vállalkozások fejlesztéséhez. Az idei őszi útjuk során megfordultak már Dunaszerdahelyen, illetve a délvidéki Hajdújáráson, Beregszászt követően pedig Csíkszereda és Nagyvárad kerül majd sorra. Elmondta, hogy a tematikus év keretében kutatást is végeztek vidékünkön, amely kiderítette, hogy a kárpátaljai családi vállalkozások 73%-a falun működik, a vállalkozások csaknem fele agrárterületen tevékenykedik, a vállalkozások mérete nálunk a legkisebb, átlagosan csupán négy fővel működnek. Az egész Kárpát-medencével összehasonlítva leginkább itt támaszkodnak a családra a vállalkozások, ugyanis 43%-uk három vagy több családtagot foglalkoztat – emelte ki dr. Szilágyi Péter, elítélve az ukrán kormányzat kisebbségellenes törekvéseit.

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, az ukrán parlament képviselője is köszöntötte a nyertes pályázókat, hangsúlyozva: „Minden nemzet megmaradásának az alapja a család. Másodsorban pedig azok az anyagi lehetőségek, amelyek lehetővé teszik, hogy fenntartsa intézményrendszerét. Nagyon fontos az, hogy a magyar kormány a meglévő támogatási rendszerek mellett egy teljesen új irányba indult el, ez pedig a vállalkozások támogatása. A Vajdaság után Kárpátalján az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Program keretein belül egy igen jelentős gazdaságfejlesztés ment végbe és folytatódik jelenleg is. Ezt egészíti ki a Nemzetpolitikai Államtitkárság által meghirdetett külhoni magyar családi vállalkozások éve program, amelyben a két legfontosabb dolog, a család és a vállalkozásfejlesztés együtt szerepel.” Brenzovics László elmondta, hogy annak ellenére, hogy nálunk a törvények nem határoznak meg olyan jogi fogalmat, hogy családi vállalkozás – eltérően Magyarországtól –, 30 vállalkozás mégis sikeresen tudott pályázni és elnyerte a támogatást.

A program további részében Sziller Olivér, a Myconcept Kft. ügyvezetője tartott előadást, melynek keretében a nyertes kárpátaljai vállalkozók betekintést kaptak a tudatos pénzügyi, üzleti tervezés alapjaiba, hogy azt később saját vállalkozásuk esetében is alkalmazni tudják.

Vidos Péter digitális termékfejlesztési szakember az online analitikák, adatvizualizáció és döntéstámogatás témakörben tartott előadást.

A program további részében csoportos konzultációk során a mentorok 45 perces konzultációk keretében tanácsot adtak egy-egy vállalkozásnak, melyen a többi résztvevő is aktívan részt vehetett.

Dr. Szilágyi Péter a nap további részében ellátogatott a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumba, ahol a diákok számára szervezett karriernapon tartott előadást. Tóth Jenő atya, a líceum lelkész-igazgatója köszöntötte az intézményt fenntartó államtitkárság helyettes vezetőjét, majd a karriernapot követően bejárták az intézményt. A Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum otthont adott a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány földieper-termesztéssel kapcsolatos szakmai fórumának, ahol ugyancsak tiszteletét tette Magyarország Nemzetpolitikai Államtitkárságának helyettes államtitkára.

Badó Zsolt