Másodszor rendeztek hurkafesztivált Tiszaújfaluban

2017. december 6., 10:07 , 882. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Tiszaújfalui Alapszervezete, összefogva a helyi önkormányzattal és református egyházzal második alkalommal szervezte meg a hurkafesztivált december 2-án.

Az ünnepség már kora dél­előtt kezdetét vette. Az eseményre számos településről érkeztek vendégek, nemcsak Kárpátaljáról, hanem az anyaországból is. A szervezők célja, hogy évről évre minél több embert elérve bemutassák a helység disznótoros gasztronómiai szokásait.

Az esemény megnyitóján Ferkó Béla, a KMKSZ Tiszaújfalui Alapszervezetének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, aki tartalmas időtöltést kívánt. Buhajla József ungvári magyar főkonzul beszélt a jelenlegi aktuálpolitikai helyzetről, Magyarország és Ukrajna kapcsolatáról, amely az elmúlt időkben korántsem felhőtlen. Ennek ellenére a főkonzul hangsúlyozta, hogy Magyarország kormánya továbbra is támogatni kívánja a kárpátaljai magyarokat és mindent megtesz annak érdekében, hogy szülőföldjükön boldogulni tudjanak.

Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke örömét fejezte ki, hogy az Ungvári járás települései aktívan részt vesznek a kárpátaljai magyar rendezvények megvalósításában. Bizonyítéka ennek a 300 fős kicsiny település, Tiszaújfalu is, amely példásan képes egy magas színvonalú rendezvényt megszervezni, és határokat átívelve összekötni a magyar nemzetet. Ez a fesztivál is arról tanúskodik, hogy mindannyiunk számára fontos, hogy közösen építsük nemzetünket – mondta el Balogh Lívia.

A vendégek között a fesztiválon jelen volt Mackó István, az Ungvári Járási Tanács alelnöke, Orbán István, a KMKSZ Tiszaásványi Alapszervezetének elnöke, Stefán Zoltán református tiszteletes, Ferkó Csaba, Tiszaásvány és Tiszaújfalu polgármestere, Palkó Katalin, a KMKSZ Tiszasalamoni Alapszervezetének elnöke, Andrejcsák-Tóth Anetta, a KMKSZ Palágykomoróci Alapszervezetének elnöke.

A fesztiválon színes kulturális műsorral várták az érdeklődőket. Fellépett többek között a Komótos együttes, a Rozmaring népdaléneklő együttes, a Tiszaásványi Kéknefelejcs énekkör, a tiszaújfalui énekkar és Zsámbok község hagyományőrző csoportja.

A nap folyamán számos kézművestermékkel lehetett megismerkedni, valamint helyi vállalkozók termékeit megvásárolni. Hidi Endre képzőművész segítségével kipróbálhatták a kerámiakészítést, de lehetőség volt halászhálót kötni és lovat patkolni is.

Természetesen a disznótoros ételek sem maradtak el, a májas és véres hurkával minden mennyiségben lehetett találkozni, de voltak egyéb finomságok is: kocsonya, füstölt kolbász, belsőségek, disznótoros leves és számtalan más ínyencség.

A fesztivál zárásaként a beregszászi székhelyű Sodró együttes adott nagysikerű koncertet, melyet a fesztiválozók hosszas vastapssal és többszöri visszatapsolással háláltak meg. Az együttes műsorában meg­elevenedett a kárpátaljai népzene és néptánc széles palettája az itt élő nemzetiségek hagyományai. A ráadást követően táncházzal zárult a nap.

Váradi Enikő