Őrült véghajrában szenvedett vereséget a Sahtar

Lapszemle

2017. december 13., 08:07 , 883. szám

A 19. forduló jelentette az idei utolsó játéknapot az ukrán élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban, a csapatok többségének az edzői és játékosai szerint éppen ideje is volt lezárni az őszi idényt, hiszen valahol nem normális dolog, hogy Ukrajnában december közepén még bajnoki mérkőzéseket rendeznek…

A forduló rangadóját Zaporizzsjában rendezték meg, ahol az Európa-ligától búcsúzó Zorja Luhanszk a Bajnokok Ligája nyolcaddöntős Sahtar Donyeck­kel találkozott.

Az 55. percben a Sahtarnak vezetést szerző Petrjak találatát követően őrült véghajrát hozott a találkozó. Előbb a 79. percben a vezetést szerző Petrjak kapta meg második sárga lapját műesésért, majd a brazil Fred sárgult be, ugyancsak másodszor, a 86. minutumban. A mérkőzést vezető Szerhij Bojko kezében a 90. percben ismét villant a piros: ekkor egy beadást követően Butko ért kézzel a labdához, a donyeckiek büntetőterületén belül, amire a sípmester 11-est ítélt a Zorja javára. A hevesen tiltakozó Rakickij azonnal a kiállítás sorsára jutott, így a Sahtar már 8 emberre fogyatkozott…

A büntetőt Szilas értékesítette, majd a 94. percben a nem sokkal korábban kezező Butko öngóljával a Zorja 2-1-re megfordította a viharos véghajrát hozó derbit.

A listavezető botlásával csak részben élt az üldöző Dinamo Kijev, amely Olekszandrijában kellemetlen havas esőben gól nélküli döntetlenre végzett a hazaiakkal. A mérkőzést végigjátszó Kádár Tamás ezúttal az ellenfél kapujánál vétette magát észre, de egy szöglet után a vele szemben történt nyilvánvaló szabálytalanság után elmaradt a büntető. Úgy látszik, ebben a fordulóban a játékvezetők különösen érzékenyek voltak a műesésekre, hiszen a mérkőzés játékvezetője, Jurij Mozsarovszkij itt is kiosztott egy piros lapot szimulálásért: a 79. percben a kijeviek csatára, Beszedin fejezte be a játékot idő előtt.

A forduló eredményei: Zorja Luhanszk–Sahtar Donyeck 2-1, FK Olekszandrija–Dinamo Kijev 0-0, Veresz Rovno–Kárpáti Lviv 2-2, FK Mariupol–Sztal Kamenszkoje 4-2, Csornomorec Odessza–Zirka Kropivnickij 3-3, Olimpik Donyeck–Vorszkla Poltava 1-4.

Veresége ellenére a 42 pontos Sahtar telel az élen, második a 39 ponttal álló Dinamo, míg a harmadik Vorszklának 31 pontja van.

A kiesést jelentő utolsó két helyen a Kárpáti Lviv és a Sztal Kamenszkoje osztozik.

(tamási)