Még nem késő a védőoltás beadása

2017. december 16., 15:57 , 883. szám

Bár a mostani nyirkos, latyakos időjárás kifejezetten kedvez az influenzaszerű tünetek kialakulásának, Kárpátalján jelen állás szerint nem kell tartani a betegség járványméretű előfordulásától.

Mindezt megerősítette lapunknak Henagyij Andrejev, a Beregszászi járás főinfektológusa is, akinek az elmondása szerint a Beregvidéken az elmúlt hét folyamán 168-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, miközben az erre az időszakra megállapított járványküszöböt 436 orvos-beteg találkozást jelenti (a járványküszöböt egyébként az utóbbi 5-6 év átlagos betegszámából kalkulálják ki, és ha az egy hét alatt ilyen tünetekkel jelentkező páciensek száma meghaladja azt, akkor beszélhetünk járványról).

A szakember szerint az évnek ebben a szakában általában nem kell tartani influenzajárványtól, a betegség előretörése általában január második felében és februárban várható, amikor az iskolákban véget ér a karácsonyi és újévi szünet, és a gyerekek újra napi közösséget alkotnak egymással. Éppen ezért még egyáltalán nem késő az influenza ellen védettséget nyújtó vakcina beadatása, a védettség ugyanis 10-14 napon belül kialakul, és hónapokig, a mostani szezon végéig tart a hatása. A védőoltás nem jelent ugyan 100%-os védettséget az influenzaszerű betegségek kivédésében, de a hatása következtében egy átlagos immunrendszerrel rendelkező szervezet lényegesen ellenállóbb lesz bármilyen légúti megbetegedéssel szemben. Andrejev doktor elmondása szerint a járási kórház infektológiai osztályának legtöbb munkatársa már november végén beoltatta magát, hiszen a várható járvány idején ők sem szeretnének sorra ágynak dőlni.

Utánanéztünk, hogy a Vérke-parti város patikáiban lehet-e influenza elleni vakcinát kapni.

„Jelenleg nincs ilyen vakcinánk, de ha felmerül rá az igény, úgy néhány napon belül be tudjuk szerezni az Influvak vagy a Vaxigripp nevű készítményt, amely vényköteles, és körülbelül 210 hrivnyába kerül” – mondta el lapunknak Barna Erika, az Ivan Franko utca 6. szám alatt található Medpharm gyógyszertár vezetője, aki elárulta, hogy a mostani szezon kezdetétől csupán egy ilyen vakcinát értékesítettek. Nagyjából ugyanezeket a válaszokat kaptuk Molnár Anzselikától is, aki a járási kórház földszintjén lévő Husztfarm nevet viselő gyógyszertárat vezeti. Náluk kapható is egy fajta influenza elleni védőoltás, amelynek az ára 219 hrivnya, és amelyből csupán egy adag van raktáron, de igény szerint ők is beszerezhetnek újabb vakcinákat egy-két napon belül.

A legalacsonyabb árajánlattal a központon lévő (Szechényi utca 1. szám alatt lévő) gyógyszertárban találkoztunk, ahol Tomas Hanna tájékoztatása szerint már 190 hrivnyáért be lehet szerezni a Vaxigripp nevű vakcinát, de persze itt is tudnak majd rendelni további adagokat, ha lesz rá igény.

,,Sok vélemény elhangzik manapság az influenza elleni védőoltás indokoltságáról, jómagam oltáspárti vagyok, így legalább már 8-10 éve minden szezon alatt beoltatom magam – mondta el lapunknak dr. Jakab Lajos badalói családorvos –, aminek meg is van az eredménye, hiszen ez idő alatt, hála Istennek, egyszer sem voltam influenzás. Január–február folyamán, túlzás nélkül állíthatom, hogy több száz beteg ellátásában kell részt venni, így nem engedhetem meg magamnak azt a luxust, hogy napokra ágynak dőljek influenza miatt. Ugyanakkor bosszantó, hogy amíg 5-6 évvel ezelőtt még a rizikócsoportba számító betegcsoportra – cukorbetegekre, súlyos szív- és érrendszeri betegekre, krónikus légúti betegekre, áldott állapotban lévő nőkre stb. – és a rendelő munkatársaira is központilag kaptunk ingyenes vakcinákat, addig az utóbbi öt évben erre nincs anyagi keret. Minden év novemberében megkérdezik ugyan tőlünk, hogy hány adag vakcinát igényelünk a munkatársak számára, de azokat aztán nem kapjuk meg…”

A szakember szerint az ifluenzaszerű tünetek – magas láz, végtag- és izomfájdalmak, levertség, elesettség, fejfájás, nátha, száraz köhögés stb. – esetén érdemes otthon maradni, megfelelően lázat csillapítani, fontos ilyenkor a pihenés, bőséges folyadékbevitel, zöldség, gyümölcs, illetve vitaminok fogyasztása. Ha viszont a tünetek két-három nap után sem csillapodnak, az esetleges szövődmények kialakulásának elkerülése végett mindenképpen ajánlatos orvoshoz fordulni.

(tamási)