Átalakulhat az Ungvári Városi-Járási Bíróság

2017. december 28., 13:33 , 885. szám

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács weboldalán megjelent egy sor egyes helyi bíróságok megszüntetésével kapcsolatos határozat, amelyek helyett körzeti bíróságokat terveznek létrehozni a jövőben – jelentette a Zakarpattya Online december 26-án. Kárpátalján az átalakítás az ungvári bíróságot érinti.

Natalija Volkovicka, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács tagja, a téma előadója emlékeztetett, hogy az Alkotmány értelmében a bíróságok megszüntetésére, létrehozására, átalakítására vonatkozó törvénytervezeteket az államfő terjeszti a Legfelső Tanács elé a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanáccsal való konzultációt követően. Az elnöki adminisztráció december 18-án kelt levelében kérte a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácsot, hogy foglaljon állást az államfőnek mintegy tucatnyi városi és járási bíróság megszüntetésére, illetve körzeti bíróságok létrehozására vonatkozó tervezetéről. E bíróságok között szerepel az Ungvári Városi-Járási Bíróság, amely helyett létrehoznák az Ungvári Körzeti Bíróságot Ungvár székhellyel.

A Zakarpattya Online tájékoztatása szerint a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács úgy foglalt állást, hogy lehetséges az elnök tervezetében szereplő helyi bíróságok megsemmisítése és a javasolt körzeti bíróságok megalakítása.

(zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)