A szociológus szerint a lakosság nem kész az utcákra vonulni

2017. december 30., 13:30

Az ukránok nem állnak készen arra, hogy tiltakozó akciókra az utcákra vonuljanak, mert nincsenek vezetőik – jelentette ki Irina Bekeskina, a Demokratikus Kezdeményezések Alap igazgatója a Hromadszke Rádió műsorában, amelyet az Ukrajinszka Pravda idéz.

„Azt akarom mondani, hogy nincsenek népszerű vezetőink, mert a vezetők vezetőjének, Petro Porosenkónak a támogatottsága is csak 10%, a vezetőkre pedig nem ez a jellemző. Nálunk azonban magasabban senki nincs. A következő Miheil Szaakasvili 7%-kal rendelkezik, márpedig ő azok közé tartozik, akiket az emberek a 2017-es esztendő politikusainak tartanak” – mondta el a szakember.

„Most nincsenek nagyon népszerű vezetőink, ami visszafogja a tiltakozásokat, mert a szükséges feltételek egyike az, hogy az emberek higgyenek azoknak a személyeknek, akik kivezetik őket a terekre. Jelenleg nincsenek ilyenek” – tette hozzá Bekeskina.

A Demokratikus Kezdeményezések Alap igazgatója beszélt arról is, hogy pillanatnyilag nem különösebben magas a protest-hangulat szintje.

„Minden évben feltesszük ezt a kérdést, mióta Ukrajna létezik, talán 1998-99 óta. Akkoriban nagyon magas volt a protest-aktivitás szintje, az emberek évekig nem kaptak fizetést, tömegmegmozdulások azonban nem voltak. Másodszor 2015-ben volt magas a protest-hangulat szintje, amikor összeomlott a hrivnya. Akkor úgy tűnt, hogy 40% kész részt venni tiltakozásokban, ám tiltakozások nem voltak” – mondta el a szociológus.

„Sem a narancsos forradalom, sem a méltóság forradalma előtt nem volt a legmagasabb a protest-hangulat szintje. De a 20% ugyancsak magas szint. Mondhatni, nálunk mindig stabilan magas a szint. Elég annyi, hogy 2004-ben és 2014-ben a lakosság 15%-a vett részt a forradalomban és ennyi is elég volt” – tette hozzá.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)