Hrinevics szerint nem zárult le a vita az oktatási törvényről

2018. január 12., 09:22 , 887. szám

Nem ért még véget a vita az oktatási törvény „nyelvi” cikkelyéről – jelentette ki a 5 Kanal tévécsatorna csütörtöki műsorában Lilija Hrinevics oktatási miniszter, akit az Ukrajinszka Pravda idéz.

„Úgy gondolom, hogy nem (nem zárult le a vita – a szerk.). Azért, mert valójában amint megjelenik nálunk az ukrán parlamentben a törvény az általános középfokú oktatásról, új vita kezdődik. És nekünk minden körben meg kell vitatnunk az általános középfokú oktatásról szóló törvény nyelvi cikkelyének a tervezetét. Attól tartok, hogy ez a különböző szélsőséges nézetek újabb spekulációinak forrásává válik” – közölte.

„Nekünk viszont sietnünk kell ezzel a törvénnyel, mivel a középfokú oktatás teljes reformja követi. Készen állunk az újabb nehéz vitákra, hiszen ez az ukrán államépítés útja” – tette hozzá a miniszter.

Az ukrán parlament 2017. szeptember 5-én fogadta el az új oktatási törvényt, amely jelentősen korlátozza a nemzeti kisebbségek anyanyelvű oktatáshoz való jogát. A jogszabályt szeptember 25-én aláírta Petro Porosenko elnök.

December 8-án közzétette az oktatási törvénnyel kapcsolatos ajánlásait a Velencei Bizottság. A testület egyebek mellett javasolta, hogy Ukrajna módosítsa a jogszabály „nyelvi” cikkelyét.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)