Munkácson a város pénzén szerzik be a kanyaró elleni oltóanyagot

2018. január 17., 15:35 , 887. szám

Munkácson hétfőn bejelentették, hogy mivel a város egészségügyi intézményei idén nem kaptak oltóanyagot, a városvezetés úgy határozott, a helyi költségvetés terhére szerzik be azt és oltják be a gyerekeket kanyaró ellen – jelentette a Zakarpattya Online.

A városi tanács előreláthatóan következő ülésén dönt majd az oltóanyag beszerzéséhez szükséges összeg kiutalásáról. A szülők a lakóhelyük szerint illetékes családorvosoknál tájékozódhatnak az oltási kampány kezdetéről.

Jelenleg a városban az egyévesnél fiatalabb gyerekek 82,4%-a van beoltva, míg a hat év alattiak körében 75%-os az oltottság. A kilencévesnél idősebbeknek mindössze a 45%-a lett beoltva.

Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint Ukrajnában 2017-ben 4782-en betegedtek meg kanyaróban, 75%-uk gyerek. A legtöbb esetet Ivano-Frankivsz, Odessza és Kárpátalja megyékből jelentették. Az elmúlt fél évben hat halálos áldozatot követelt a kanyaró, közülük négyen gyerekek voltak. Elsősorban gyerekek betegednek meg, bár a felnőttek is jelentős számban kapják el a fertőzést.

A 2012. évi bonyolult járványhelyzet után stabilizálódott a helyzet, a betegség csak szórványosan jelentkezett, mindössze néhány elszigetelt esetet jegyeztek fel az elkövetkező években. Ezek után tavaly előre megjósolható módon ismét nőtt a megbetegedések száma. 2017 eleje óta megyénkben 637 kanyarós megbetegedés fordult elő, ami 50,6 esetet jelent 100 ezer lakosra vetítve. Döntően 17 évesnél fiatalabbak betegedtek meg (567 esetben, ami az összes beteg 91%-ának felel meg).

A betegség az egy éven aluli csecsemők és az 1–4 éves gyerekek körében a leggyakoribb, az utóbbiak 84%-a nem lett beoltva. Összességében a megbetegedettek 71%-a nem volt beoltva kanyaró ellen, 14%-uk egy oltást kapott, s csupán 6,6%-uk kapta meg mindkét szükséges oltást.

A 2017. december végi állapot szerint a Perecsenyi és a Nagybereznai járás kivételével Kárpátalja valamennyi közigazgatási egységében jelen volt a kanyaró. A legtöbb esetet a Nagyszőlősi, Ungvári, Huszti és Técsői járásokból jelentették. A szakemberek előrejelzése szerint 2018-ban várható a megbetegedések számának tetőzése.

(zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)