Nemzetközi nyúlkiállítás Ungváron

2018. január 17., 10:10 , 887. szám
Gábor István díjnyertes nyulával

A hétvégén hetedik alkalommal rendeztek nyúlkiállítást a megyeszékhelyen. A 20. számú középiskola tornatermében pénteken kezdődött a rendezvény, ahol nem csupán kárpátaljai gazdák mutatták be prémes kedvenceiket, de Ukrajna számos régiójából – Lemberg, Ivano-Frankivsz, Ternopil, Hmeljnickij megyékből – is érkeztek résztvevők.

A háromnapos rendezvényre több mint 225 nyulat neveztek be, melyeket pénteken–szombaton a német és osztrák nyúlszakértőkből álló zsűri pontozott és díjazott. A közel 20 nyúlfaj között akadt mindenféle színű és méretű egyed, sőt egzotikus is: Castor Rex bársonyos tapintású szőrzettel, amely könnyen szelídül és tanulékony, japán (Harlequin), új-zélandi vörös nyúl, belga óriás, bécsi kék, a kisgyerekek kedvencének is ajánlható kosorrú (lógó fülű) óriás, német fekete-ezüst, vagy az egyik legrégebbi, az angol tarka (lepketarka).

– A Nyúltenyésztők Ung-vidéki Egyesületének rendezésében zajló kiállítás célja, hogy a tenyésztők bemutassák éves munkájukat, és megmérettessenek a legszebb példányok – kezdi Jurij Poljak, az egyesület elnöke, akitől megtudtuk, hogy céljuk a nyúltenyésztés és a nyúlhúsfogyasztás népszerűsítése, a fajtatiszta tenyésztés és újabb fajták beszerzése. – Földink, Wolfgang Gumpenstein, munkácsi járási lakos, aki 27 éve Németországba költözött, belga szürke óriással foglalkozik, többszörös bajor­országi bajnok. Neki köszönhetően jöttek el második éve a külföldi zsűritagok – Arnold Zachmann, Matthias Grüsler, Martial Hessler, Martin Galster, Olaf Berndt, Kilian Rein­hard, Herbert Leitschuh, Hans Prüf­ling, Johann Wiesenberger. A Németországból és Ausztriából érkezett, nagy szaktudású nyúltenyésztők ingyen végezték a munkát, sőt még szponzori segítséggel is hozzájárultak a rendezvény lebonyolításához. A bírálat a fajta európai standard leírása alapján történt. 6 szempontot vettek figyelembe: testsúly, típus, testnagyság, szőrzet, színezet, egészségi állapot. A pontozást 1-től 100-ig végezték. Összegeztek és a pontszámok alapján döntötték el a nyúlküllembírók, hogy az adott nyúl milyen minősítést – 94–95 jó, 95,5–96 nagyon jó, 96,5 kitűnő, 97-től kiváló – kaphat – tudtuk meg az egyesület elnökétől.

Részt vett a kiállításon Barcsa László, az egyik legjobb magyarországi nyulász, valamint Szlovákiából is érkeztek díjazott tenyésztők.

A kárpátaljaiak jó kapcsolatot ápolnak az ország többi egyesületével, ezt bizonyítja, hogy ők is bemutatták nyulaikat. A nyulászok között hölgyek is vannak. Okszana Ternopilból érkezett:

– 5 éve foglalkozunk nyulakkal, számunkra ez hobbi, kedvenc időtöltés is, közel 200 egyedet tartunk. A közepes testű fajtákat kedveljük, kis fej, szép szőrzet jellemző rájuk. Megyénkben is népszerű a nyúl, van aki húsállatnak veszi, mások házikedvencnek vagy a prémje miatt. Először vettünk részt kiállításon, ahol viszonylag jó pontokat szereztünk, így elégedettek vagyunk. Ez azt jelenti, hogy jól dolgoztunk, és reméljük, a jövőben díjazott egyedeink is lesznek.

Gábor István császlóci gazda már több mint 15 éve foglalkozik nyulakkal, szürke óriást, fekete vasderest tart. Az egyik bajnok az ő nyulai közül került ki.

– A nyulak szőrzetét, csontozatát, testalkatát – ezt mind figyelembe vették pontozáskor a bírák. Ügyelek a fajtisztaságra és a gondozásukra. Fehérjedús lucernaszénát, tritikálét, árpát, nyúltápot, kukoricát adok a nyulaimnak és vizet.

Rajkó Béla kisszelmenci és Orosz István ungvári gazda nyulait is megcsodálhattuk, akik prém- és húsfajtákat egyaránt tartanak.

A vasárnapi kiállításon a gyermekek és a felnőttek egyaránt jól érezték magukat. A kisebbek nyuszikat simogathattak és fényképezkedhettek a tapsifülesekkel. A kezdő nyúltartók tapasztalatot szerezhettek, a gazdák örömmel válaszoltak a kérdésekre, minden fontos információt megkaphattak a nyuszikról, fajtákról, étrendről, tartási körülményekről stb, de aki hajlandó volt mélyen a pénztárcájába nyúlni, az akár a helyszínen vásárolhatott tenyészállatot, amelyek ára 3 ezer hrivnyánál kezdődött.

Rehó Viktória