Elnökjelöltek népszerűségi versenye: Timosenko vezet Porosenko előtt

2018. január 23., 17:53 , 888. szám

A potenciális elnökjelöltek támogatottsági versenyét Julija Timosenko, a Batykivscsina vezetője és Petro Porosenko hivatalban lévő elnök vezeti, kettejük között csekély a különbség – jelentette az Iljko Kucseriv Demokratikus Kezdeményezések Alap és a Razumkov Intézet szociológiai szolgálatának decemberi felmérését ismertetve az Ukrajinszka Pravda kedden.

A megkérdezettek 67,1%-a jelentette ki, hogy szándékában áll elmenni szavazni az elnökválasztáskor, míg 20,4%-uk inkább nem menne el voksolni.

Ha a választást december végén rendezik, a megkérdezettek 8,7%-a támogatta volna Julija Timosenkót, 7,6% pedig Petro Porosenkóra adja a voksát. Azok körében, akik úgy tervezik, hogy elmennek szavazni, a Batykivscsina vezetőjének támogatottsága 12,1%, a jelenlegi elnöké pedig 10,2%.

Egyaránt 5,8%-os a támogatottsága Anatolij Hricenkónak, a Hromagyanszka Pozicija párt vezetőjének (7,8%-os a támogatottsága a biztos szavazók körében), valamint Vagyim Rabinovicsnak, a Za Zsittya párt vezetőjének (7,7%).

Oleh Ljasko, a nevét viselő Radikális Párt első emberét a megkérdezettek 4,8%-a (6%-a) támogatná, őt a rangsorban Jurij Bojko, az Opozicijnij Blok vezetője (3,8% és 5,2%), valamint Andrij Szadovij, a Szamopomics párt vezetője (3,5% és 4,9%) követi.

A válaszadók 13,5%-a (15,9%-a) más, a szociológusok által nem említett jelöltet támogatna. A megkérdezettek ötöde nem tudott válaszolni a kérdésre.

Ukrajna lakosságának kétharmada (66,7%-a) szerint az országnak új politikai vezetőkre volna szüksége, és csupán 18,8%-uk véli úgy, hogy már vannak ilyen vezetők.

Novemberben több felmérés szerint is Petro Porosenko, Julija Timosenko, Szvjatoszlav Vakarcsuk, Jurij Bojko és Anatolij Hricenko volt a népszerűségi rangsor élmezőnyének sorrendje, Timosenko decemberben „előzte meg” a hivatalban lévő államfőt.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)