Felújított óvodákat avattak Ugocsában

2018. január 24., 16:08 , 888. szám

Ezúttal a Nagyszőlősi járásban újítottak fel három óvodát a magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programjának keretében. A Tiszakeresztúri Oktatási-Nevelési Központ, a Forgolányi Pöttyös Panni Óvoda, valamint az Aklihegyi Oktatási-Nevelési Központ óvodájának átadóünnepségére január 23-án, kedden került sor. Az ünnepségeken jelen volt Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos, Orosz Ildikó, az óvodafejlesztési program lebonyolításában részt vevő Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke, Mihajlo Ruszanyuk, a Nagyszőlősi Járási Közigazgatási Hivatal elnöke, Kész Barnabás megyei képviselő, a Nagyszőlősi Járási Tanács KMKSZ-es képviselői, a járási oktatási osztály munkatársai és az érintett települések vezetői.

Dr. Grezsa István kormánybiztos a Tiszakeresztúri ONK udvarán elmondott ünnepi beszédében hangsúlyozta: „Magyarország mint jó szomszéd egyrészt értelemszerűen segíteni kívánja az itt élő magyarokat abban, hogy szülőföldjükön meg tudjanak magyarnak maradni. Fogalmazhatnék úgy is, hogy megérje magyarnak maradni, hogy az elmúlt ezer esztendő, amit őseink itt megvívtak, megtartottak, megőriztek anyanyelvben, kultúrában, az megőrződjön a jövőnek is. Magyarország erejéhez képest igyekszik a többségi nemzet ugyanúgy nélkülöző közösségeinek is segítséget nyújtani. Hiszen nemcsak színmagyar óvodákat hozunk rendbe, hanem kétnyelvű óvodákat is.” A kormánybiztos beszámolt arról, hogy tárgyalásokat folytatnak, miként lehetne a kárpátaljai gyerekek számára minél gyorsabban kanyaró elleni védőoltást behozni, ezzel megvédve őket a terjedő járványtól, hisz Hennagyij Moszkal kormányzó nyilatkozata szerint Kárpátalja az egyetlen ukrajnai megye, ahol egyetlen ampulla védőoltás sem található. Grezsa István kifejtette, hogy bármilyen vita is van a két ország kormányai között, Magyarország mindig megbízható partnere lesz Ukrajnának, és különösen az itt élő magyarság számíthat arra, hogy Magyarország soha nem engedi el a kezét. Elmondta, hogy a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében Kárpátalján két ütemben, összesen 4,5 milliárd forintból mélyreható változásokat, fejlesztéseket kíván elérni. Elmondta, hogy az óvodák fejlesztését egy iskolafejlesztési program követi majd.

Fodor Éva, a KMPSZ irodavezetője ismertette a felújított óvoda történetét és az elvégzett munkát, majd Mihajlo Ruszanyuk, a Nagyszőlősi Járási Közigazgatási Hivatal elnöke mondott köszönetet a magyarországi támogatóknak és mindazoknak, akik hozzájárultak a gyermekintézmények felújításához.

Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke a népi mondást idézve kijelentette: „Kétszer ad, aki gyorsan ad. Ehhez képest kettő a négyzeten az, amit ma itt, Tiszakeresztúrban láthatunk, hiszen miután az óvoda és az iskola egy épületben van, így megújult az iskola is, ami dupla öröm a keresztúriak számára, akik 1985-ös felépülése óta az iskolát ilyen állapotban még nem látták. Azóta ilyen mértékű beruházás itt nem történt. A felújítással az ukrán állam is sokat nyert, hisz a felszabadult pénzt másutt használhatja fel, és ráadásul a korszerűsítésnek köszönhetően a fenntartás is olcsóbbá vált.”

Szólt még a jelenlévőkhöz Dobsa Aranka, az intézmény igazgatója, aki köszönetet mondott Magyarország nemzeti kormányának, hogy szinte erején felül támogatja megmaradásunkat, majd az épület óvodai részlegének legnagyobb termében kis műsorral léptek fel az óvodások és az iskolások.

Tiszakeresztúrban a nyolcvanas évek elején épült fel a jelenlegi 90 férőhelyes óvoda, ami egy szocialista túlkapás volt, mivel a faluban soha nem volt és nem is lehetett ennyi óvodás. Emiatt 1985-ben összevonták az óvodát és az iskolát az épületben. 2002-ben pénzügyi okok miatt újra külön óvoda és általános iskola működött a faluban. 2015-től Tiszakeresztúri Oktatási-Nevelési Központként működik, melyben egy vegyes óvodai csoport, valamint elemi és általános iskola működik.

A mostani óvodafejlesztési program támogatásának köszönhetően az intézmény teljesen megújult. Elvégezték az épület átfedését, a fűtésrendszer korszerűsítését, a vizesblokk és a konyha teljes körű felújítását, ami magába foglalja az új konyhai berendezést is. A termekben tisztítómeszelést, padlóburkolat-cserét, a belső nyílászárók és a teljes fűtési rendszer cseréjét is az anyaországi támogatásból finanszírozták. A bejárat előtt teraszt alakítottak ki, az udvart leaszfaltozták. Lebontották az életveszélyes régi tűzlépcsőt, megtörtént az épület külső homlokzatának javítása, és a támogatás révén az óvodai csoport új bútorokkal gazdagodott. Mindez összesen 2 931 677 hrivnyába került.

Az ugyancsak január 23-án átadott Aklihegyi Oktatási-Nevelési Központ óvodáját 1997-ben a Mocsári Lajos Alapítvány támogatásával a kárpátaljai magyar ferencesek hozták létre, amely kezdetben egyházi intézményként működött az iskola épületében. Az intézmény fenntartását 2002. február 12-én vette át a járási oktatási osztály. Jelenleg 15 gyerek jár Aklihegyen óvodába, akikről két óvodapedagógus és négy kisegítő személy gondoskodik.

A mostani óvodafejlesztési program keretében sikerült kicserélni több nyílászárót. Felújították az óvoda mosdóit, termeit és kicserélték a padlóburkolatot. Megújult az óvoda konyhája, az intézmény új, nagy teljesítményű kazánnal és új bútorokkal, járdával is gazdagodott. A magyarországi támogatás teljes összege 417 355 hrivnya.

A Forgolányi Pöttyös Panni Óvoda 1990-ben mint bölcsőde-óvoda kezdte meg működést, de 1996 és 2004 között a fűtési rendszer hibája miatt csak nyári időszakban működött. Az óvodába jelenleg 67 gyerek jár, akikről nyolc szakképzett óvodapedagógus, zeneoktató és négy kisegítő személy gondoskodik.

Az anyaországnak köszönhetően most megújult az óvoda tetőszerkezete, megtörtént a konyhai részleg teljes felújítása a konyhai felszerelés teljes cseréjével együtt. A játszó- és hálótermek új padlóburkolatot kaptak, újrafestették a falakat. Kicserélték továbbá az emeleti rész nyílászáróit, megújult a bejárati terasz és az udvarburkolat. Az óvoda új gyermek- és konyhabútorokkal is gazdagodott. A felhasznált anyaországi támogatások összege 1 944 582 hrivnya volt.

Orosz Ildikó mind a három felújított óvodának ajándékozott egy mesefát, valamint egy-egy laptopot 55 gigabájtnyi klasszikus magyar mesével telepítve, illetve egy kombinált fénymásolót és nyomtatót, amely megkönnyíti az óvónők módszertani előkészítő munkáját.

dózsa