Főhajtás Kölcsey Ferenc emléktáblájánál

2018. január 24., 12:59 , 888. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Beregszászi Alapszervezete hagyományaihoz híven idén is megünnepelte a magyar kultúra napját. Az eseményen szép számban jelentek meg a város lakói és az alapszervezet tagjai.

A magyar kultúra napját 1989. január 22-én méltatták először, s azóta minden évben megünneplik. 1823. január 22-én Kölcsey befejezte a Himnuszt Szatmárcsekén, így ennek tiszteletére és emlékére ezen a napon van a magyar kultúra ünnepe. Mára több hagyomány is kapcsolódik hozzá: ilyenkor szerte a Kárpát-medence magyarok lakta területein számos kulturális eseményt, művészeti rendezvényt tartanak, valamint e naphoz kapcsolódva adják át a magyar kultúrával, az oktatással, a pedagógiai munkával kapcsolatos díjakat.

Vidékünkön is több helyen méltatták kulturális eseményekkel e jeles napot. A beregszászi alapszervezet minden évben, így most is a városi posta épülete előtt, Kölcsey Ferenc emléktáblájánál gyülekezett.

Molnár D. István, a helyi KMKSZ-alapszervezet elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, kiemelte, hogy a magyar kultúra napja nagyon fontos esemény az életünkben. Szerinte magyarságunkat nemcsak ezen a napon kell megélni, hanem az év minden napján. Mégis vannak olyan napok, amikor az ember szíve hevesebben dobog. Ilyen március 15., október 23., vagy éppen január 22. Az elnök beszédében hangsúlyozta, rajtunk áll, hogy a jövő generációjának mennyire lesz fontos a magyar kultúra. Amint mondta: a nemzethez való hűségre nevelés a családban kezdődik, ha egy gyermek nem kapja meg azokat az impulzusokat a szüleitől, amelyek a nemzetben való gondolkodásra nevelik őt, akkor azokat már nagyon nehéz pótolni. A második lépcsőfok az iskola, ahol felelősségteljes pedagógusokra van szükség, hiszen ők azok, akik garantálják, hogy azt a tudást, amit őseink felhalmoztak, a fiatalok tovább tudják örökíteni. Felnőttkorban pedig erre kell emlékeznünk és ezt kell őriznünk. S ha támadás éri kultúránkat, akkor minden lehető módon meg kell védenünk – mondta Molnár D. István.

Kulcsár Ferenc beregszászi magyar konzul köszöntőjében elmondta, hogy a kultúra az emberiség által létrehozott anyagi és szellemi értékek összessége, a művelődésnek valamely területe, illetve valamely népnél, valamely korszakban való megnyilvánulása. A kultúráról fontos beszélni, fontos kutatni a kultúrák egymásra gyakorolt hatását. Magyarország a családok és a közösségek erősítésében hisz. Kultúránkat rengeteg támadás éri – ezek főként gazdasági oldalról érkeznek. Kölcsey jól látta, hogy nekünk mindig zivataros századokat kell megélnünk, kultúránkat sokféleképpen próbálták meg elnyomni, de eddig mindig meg tudtuk azt védeni – fogalmazott a konzul.

Horváth Zoltán, a KMKSZ ISZ alelnöke ünnepi beszédében a fiatalok szerepét emelte ki. A magyar kultúra jövője a magyar fiatalok kezében van. A kárpátaljai magyar fiatalság igyekszik aktívan őrizni, megélni és továbbörökíteni kultúránkat, hagyományainkat. Egységesen és összetartással vagyunk csak képesek ezekben a nehéz időkben is megmaradni – hangsúlyozta az alelnök.

Az ünnepségen Kopasz Sára, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium diákja Bartalis János Isten kezében című versét szavalta el. Az esemény a Himnusz eléneklésével és koszorúzással zárult.

Váradi Enikő