A kanyarójárvány még nem érte el tetőfokát

2018. január 24., 08:50 , 888. szám
Dr. Mihajlo Poljak, a megyei klinikai infekciós kórház főorvosa

2017-ben több mint 600 kanyarós beteget regisztráltak Kárpátalján. Idén a fertőzöttek száma meghaladja a háromszázat, és egyre terjed a kór. Mihajlo Poljakot, a Kárpátaljai Megyei Infekciós Kórház főorvosát kérdeztük a betegségről és a megelőzési módokról.

– Jelenleg milyen a helyzet?

– A kanyarós megbetegedések terén feszült a helyzet Kárpátalján. De nem csak nálunk. Ukrajna-szerte több megyében terjed a kór. Ivano-Frankivszk és Odessza megyében fordul elő a legtöbb megbetegedés, az utóbbiban hárman belehaltak. Kárpátalja a harmadik helyen van a kanyarósok számát tekintve. Az év elejére 637 beteget tartottunk nyilván. A Nagyszőlősi, a Técsői és a Huszti járásokban van a legtöbb beteg. Sok a kanyarós az Ungvári járásban és Ungváron. A keddi adatok szerint megyénkben 331 esetet regisztráltak, és naponta vannak újak.

– Kiket fenyeget a fertőzés?

– Leggyakrabban a gyerekek fertőződnek meg, az összes kanyarós 89%-a 17 éven aluli gyerek. De hangsúlyozom, a kanyarósok 74%-a nem volt beoltva. A fertőzöttek között csupán 14%-ot tesz ki azok száma, akik egy oltással rendelkeztek, és a 6%-uk megkapta mindkét oltást.

A megbetegedések többsége közepesen súlyos. 6 súlyos lefolyású fertőzés volt, ezeket a betegeket az intenzív osztályon kezelték, négyüket a megyei infektológiai kórházban.

Aláhúzom, a súlyos betegek egyike sem volt beoltva. Aki megkapta a kanyaró elleni oltást, és mégis megfertőződött, annál a betegség könnyű lefolyású volt.

Ha a beteg nem volt beoltva, akkor általában szövődmények – heveny laringotracheitis (gégegyulladás), bronchitis (hörg­hurut), otitis (fülgyulladás), tüdőgyulladás – lépnek fel.

– Hogyan terjed ez a kór?

– A betegség kontagiozitása igen nagy, közel 95-98%-ot tesz ki és nagyon könnyen átadódik. Mit jelent ez? Például, ha egy helyiségben 100 gyerek tartózkodik, és van egy kanyaróval fertőzött közöttük, akkor 95-98 gyermek megbetegszik.

– A Técsői járásban karantént vezettek be. Egyes megyékben távoktatást javasolnak. Betiltható-e, hogy az oltatlan gyerekek látogassák a gyermekintézményeket?

– Az ukrán törvények ezt nem teszik lehetővé. Mielőtt betiltanánk a közösségek látogatását, mindenki számára biztosítani kell az oltóanyagot, az oltásmegtagadókat csak akkor lehet eltanácsolni. Az önkormányzati szervek akár helyi szinten dönthetnek erről.

– Az egyik helyi televíziós csatornának adott interjújában említette, hogy gond van a vakcinákkal. Tavaly megyénk kormányzója Magyarországtól kért segítséget.

– 2017-ben a terv szerint szükséges oltóanyag-mennyiségnek csupán 29,3%-át kaptuk meg. Ennyi oltóanyaggal természetesen nem tudtuk megakadályozni a kanyaró terjedését. 1 éves korban kell beadni a kanyaró elleni első oltást, majd 6 évesen az ismétlő vakcinálást. Ha ezt biztosítaná az állam, akkor kialakulna a társadalmi immunitás a kór ellen, és azok közül, akik ma betegek, a többség nem fertőződött volna meg.

A január 1-jei adatok szerint 1953 dózis volt készleten, ami mostanra elfogyott. Az elmúlt másfél hónapban a szülők nagyon aktívan oltatták a gyerekeket. A megyei egészségügyi főosztályon keresztül nemegyszer fordultunk írásban az Egészségügyi Minisztériumhoz és telefonon is jeleztük, hogy nincs elegendő vakcina a megyénkben. De erről vagy nem vettek tudomást, vagy nem állt rendelkezésükre elegendő mennyiségű oltóanyag. Valószínűbb, hogy nincs elegendő, mert nemcsak Kárpátalját nem látták el, hanem a többi megyét sem.

Kedden, január 23-án a minisztériumban sajtótájékoztatót tartottak, melyen kijelentették, hogy Ukrajnában 371 ezer dózis van és remélhetőleg a közeljövőben kapunk oltóanyagot.

– Nemrég Munkácson úgy döntöttek, hogy saját költségen vesznek oltóanyagot. Helyi önkormányzati szervek is vehetnek vakcinát?

– A hatályos törvények értelmében ez az állam feladata. Van egy speciális országos program a lakosság immunizálására. Ezzel az egészségügyi minisztérium foglalkozik. 10 kötelező védőoltást az államnak kell biztosítania, közéjük tartozik a kanyaró elleni is. De mivel a minisztérium nem bonyolította le időben a közbeszerzési pályázatokat, ezért nem vásároltak elegendő mennyiségű oltóanyagot. Ha megyei, járási vagy alsóbb szinten akarnak vakcinát venni, az nem olyan egyszerű. Először is meg kell rendelni, tendert kell lebonyolítani, ez időigényes procedúra. Európai és részben indiai gyártók oltóanyagát használjuk, akik csak megrendelésre gyártanak.

– Akkor mit tehetnek a szülők?

– Vásárolhatnak a gyógyszertárakban. A Husztfarm hálózatában gyakran van kanyaró és más betegségek elleni vakcina is. De nagy mennyiségben biztos nem kapható, mert nem halmoznak fel nagy tartalékokat.

– Van-e értelme járvány idején beadni az oltást?

– Lehet, sőt, kell! Azoknak, akik fertőzöttel kerültek kapcsolatba, 72 óra leforgása alatt meg kell kapniuk az oltást. Kárpátalján még vannak olyan járások, ahol nem ütötte fel a fejét a betegség. A Nagybereznai, a Perecsenyi járásban nincs egyetlen fertőzés sem, a Volóciban kis számban fordul elő. Ott ki kell használni a lehetőséget, és be kell oltani a gyerekeket.

– Milyen előjelzéseket tud mondani?

– Ez még nem a kanyarójárvány tetőfoka. A gyerekek visszatértek a téli szünidőről, nagyszülőknél, rokonoknál, barátoknál voltak. Biztosan vannak közöttük vírushordozók.

– Milyen tünetei vannak, mikor érdemes orvoshoz fordulni?

– A kanyaró (morbilli) igen ragályos vírusos fertőző betegség, amely kizárólag cseppfertőzéssel terjed, a kanyarós a vírust az orr- és a torokváladékával üríti. A levegőbe került nyálcseppecskék köhögéskor, tüsszentéskor a légáramlattal messzire elsodródhatnak. A kanyaró terjedésében a fertőzöttek és a tárgyak érintése nem játszik szerepet.

A betegségnek négy periódusa van:

A prodroma szakasz (nincsenek jelei), lappangási ideje 10 nap, majd hurutos tünetek kezdődnek, egyre magasabb a láz. Ez a hurutos szakasz 3-4 napig tart.

A katarális szakasz, vannak jelek, amelyeket orvos tud diagnosztizálni. A szájban a nyálkahártyán jellegzetes sárgás fehéres pontocskák, az úgynevezett Koplik-foltok jelennek meg. A szájpadon foltos, piros, lencsényi nagyságú elváltozások láthatók.

A kiütéses szakasz a fertőzés után 14 nappal kezdődik. A sötétvörös kiütések (exanthema) szabálytalan, a bőr felszínéből kiemelkedő, nyomásra elhalványodó formában először a fül mögött, tarkótájon, az arcon és a nyakon, később a törzsön és a végtagokon jelennek meg.

A negyedik a gyógyulás időszaka. A láz ismét magasra szökik, és a hurutos tünetek is erősödnek. 3-4 nap múlva a kiütések a „kivirágzás” sorrendjében felülről lefelé haladva elhalványodnak, megbarnulnak, majd finom hámlás kíséretében eltűnnek.

A szülők általában már csak a harmadik fázisban értik meg, hogy ez kanyaró vagy valamilyen más fertőző betegség. A többi tünet előfordulhat más betegségnél is, de a kiütések árulkodóak. Ha kanyarógyanú merül fel, semmi esetre sem kell a gyereket a klinikára vinni, feltétlenül haza kell hívni az orvost, mert a beteg útközben vagy a klinikán bárkit megfertőzhet.

Magas láz és sok kiütés esetén hívjanak mentőt, amely beszállítja a beteget a fertőző osztályra vagy az infekciós kórházba.

Rehó Viktória