Megalakult a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete

2018. január 24., 10:22 , 888. szám

2018. január 20-a fontos fordulópont lehet a Kárpát-medence magyar borászai, borvidékei számára. A Budafoki Borvárosban 12 alapító taggal megalakult a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete, melynek célja Magyarország államhatárain kívül eső magyarlakta borvidékek szőlő- és borkultúrájának, a hozzá kapcsolódó szakmai közösségeknek a fejlesztése, az évszázados hagyományok felkutatása és megőrzése.

„Tagjaink a határ túloldalára került egykori magyar borvidékek meghatározó borászai. A szőlő- és borkultúrára a magyarság megmaradásának egyik fontos eszközeként tekintünk, ennek érdekében szorosabbra kívánjuk fűzni a kapcsolatot a Kárpát-medence borászai és borkedvelő közösségei között, tekintet nélkül az államhatárokra. Mindehhez elengedhetetlennek tartjuk a szigorúan vett szakmai fejlesztéseken felül gazdasági, turisztikai, kulturális és oktatási eszközök bevonását. A Kárpát-medence borvidékeinek, borászati vállalkozásainak megerősödése, önfenntartóvá válása erősíti a lokálpatriotizmust, a magyar identitást, elősegíti a külhoni magyarság életerejét és önbecsülését” – olvasható egyebek mellett sajtóközleményükben.

A Külhoni Magyar Borászok Egyesülete elnöknek Maurer Oszkár délvidéki borászt választotta meg. A szervezet főtitkára a felvidéki Geönczeöl Attila. A háromtagú elnökség tagja még az aradi dr. Balla Géza is. Az Egyesület alapításakor cél volt, hogy minden határon túlra szakadt országrész képviseltetve legyen. Az alapító borászok listája: Dr. Balla Géza, Arad-Hegyalja; Bereczky István, Kárpátalja; Bott Frigyes, Felvidék; Cuk Lajos, Lendva-hegyalja; Dujmovics László, Délvidék; Geönczeöl Attila, Felvidék; Heit Lóránd, Érmellék; Maurer Oszkár, Délvidék; Pinkert Krisztina, Dél-Baranya; Rozsman István, Lendva-hegyalja; Sass Károly, Kárpátalja; Sütő Zsolt, Felvidék.

(vajma.info/Kárpátalja)