Egy nap alatt rendbe hozták a megrongált KMKSZ-székházat

2018. február 7., 08:00 , 890. szám

Vasárnap hajnalban gyúlékony folyadékot tartalmazó palackot dobtak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodájának épületére Ungvár belvárosában. A megyei rendvédelmi szervek azonnal reagáltak az esetre. Az elkövetőket a szomszédos épület biztonsági kamerája rögzítette. Az épületben komolyabb kár szerencsére nem keletkezett, már hétfőre eredeti állapotába sikerült visszaállítani az épületet.

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, az ukrán parlament képviselője az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: „Nagyon örülök annak, hogy a rendvédelmi szervek igen operatívan reagáltak a történtekre.” Reményét fejezte ki továbbá, hogy a történteket a hatóságok gyorsan kinyomozzák, és az eset nem okoz kárt az ukrán–magyar kapcsolatokban.

Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma elítéli a KMKSZ ungvári épülete elleni támadást – közölte a tárca vasárnap az MTI-vel. Nyomatékosították: „Elvárjuk az ukrán hatóságoktól, hogy mielőbb találják meg az elkövetőket, és derítsék fel, hogy mi motiválta őket tettük elkövetésekor, továbbá, hogy garantálják a kárpátaljai magyarok biztonságát.”

A történtek is igazolják annak a magyar kezdeményezésnek a jogosságát, hogy az EBESZ ukrajnai megfigyelői ne csak az ország keleti, hanem az ország nyugati felében is legyenek jelen – áll a minisztérium közleményében.

Pavlo Klimkin, Ukrajna külügyminisztere is határozottan elítélte a Mo­lotov-koktélos támadást. Az ukrán diplomácia vezetője „szégyenteljesnek” minősítette az incidenst, amelyet ő – mint írta – határozottan elítél. Vjacseszlav Kirilenko ukrán miniszterelnök-helyettes a Twitteren azon meggyőződésének adott hangot, hogy az incidens mögött Moszkva áll. Véleménye szerint a Kreml érdeke, hogy viszályt szítson Ukrajna és nyugati szomszédai, konkrétan Magyarország és Lengyelország között.

Tavaly tavasszal Lengyelországnak a nyugat-ukrajnai Luck városában lévő konzulátusának épületébe lőttek bele ismeretlen elkövetők gránátvetővel. Az akkori támadásban személyi sérülés nem történt, viszont a tetőtéri helyiségnek, amelyet találat ért, kitörtek az ablakai, és beszakadt a tetőszerkezet. A támadást követően csaknem egy hétig zárva tartott Lengyelország minden ukrajnai külképviselete.

Bohdan Adrijiv, Ungvár polgármestere a városvezetés hivatalos honlapján kommentálta a KMKSZ irodáját ért támadást. Követelte, hogy a hatóságok mielőbb derítsék fel, kik voltak az elkövetők. A városvezető véleménye szerint provokátorok követték el a támadást. Szavai szerint bizonyos erők arra törekszenek, hogy konfliktust provokáljanak a többnemzetiségű, multikulturális Ungváron. Hangsúlyozta, hogy szerinte ezek az erők nem járnak sikerrel, mert a kárpátaljai város mindig is a tolerancia és az egység jelképe volt Ukrajnában.

(MTI/Kárpátalja)