Úszásoktatás Karácsfalván

A KMNE új programja

2018. február 16., 15:22 , 891. szám

Az úszás jótékonyan hat szervezetünkre, erősíti izomzatunkat, s a nyári strandolás is csak akkor nyújt igazi élvezetet, ha úszkálhatunk is a folyó- vagy állóvizekben. Szélsőséges esetekben pedig életet menthet az úszni tudás. Mindezek ismeretében döntött úgy a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE), hogy ez év februárjában úszásoktatást szervez nagycsaládokban nevelkedő gyermekek számára a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum uszodájában.

– Február 2-tól kezdődően, minden hét péntekén, összesen tíz alkalommal kerül sor az egyórás foglalkozások levezetésére – tájékoztat Gorzó Klaudia, a KMNE munkatársa. – Most, első alkalommal, nyolc gyermeket írattak be szüleik a tanfolyamra, zömmel beregszásziakat, rajtuk kívül csak salánki gyermekek vesznek részt a programban. Az úszásoktatás költségeit az egyesület fedezi, s ugyancsak mi béreljük a résztvevőket szállító mikrobuszt is, így a családok számára a tanfolyam térítésmentes.

A tanfolyamnak hasznát látjuk majd az egyesület nyári vízitúráin is. Mind a 4-5 napos, részben külföldi túrákon, melyek során a részt vevő többgyermekes családok a Tisza kárpátaljai és magyarországi szakaszain strandolnak, mind a belföldi családi strandolások során, a beregdédai bányatónál – folytatja beszélgetőtársam.

– Az utóbbi helyszínen bérelt területünk van a strandon és a mellette hullámzó vízfelület egy részén – fűzi hozzá az egyesület másik munkatársa, Kajla Brigitta.

És lesz-e folytatása az úszótanfolyamnak? Mint Gorzó Klaudia kifejti, most, februárban egy másik tanfolyamot szerveznek, ha lesz rá elég jelentkező.

– Megjegyezném: csak legalább 145 cm magas gyermekek vehetnek részt a tanfolyamo(ko)n, a líceum uszodája ugyanis viszonylag mély, mivel középiskolások számára készült, de természetesen általános iskolásokat is beírathattak (s ha lesz még tanfolyam, beírathatnak) a szüleik, amennyiben a gyerekek magassága eléri a 145 cm-t – mondja Gorzó Klaudia.

– Milyen programokat bonyolít még le az egyesület a hónap folyamán? – érdeklődöm.

– E hét szombatján, február 17-én sítúrát szervezünk az egyesülethez tartozó többgyermekes családok számára Polenára (Poljana). Majd sportnapot rendezünk a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum tornatermében, ahol családi sportversenyeken szórakozhatnak, illetve mérhetik össze ügyességüket a részt vevő családok – tájékoztat Kajla Brigitta.

S visszatérve az úszásoktatáshoz, csak annyit jegyezhetünk meg: reméljük, nem hal el, sőt továbbfejlődik ez a hasznos kezdeményezés.

Lajos Mihály