IX. Farsangi Hagyományőrző Találkozó

2018. február 21., 08:31 , 892. szám

Bár idén a tél Ukrajna gazdasági helyzetére való tekintettel elmaradt, de a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezete (BKSZ) ezúttal is, immár kilencedik alkalommal megszervezte télbúcsúztató farsangi hagyományőrző találkozóját. A múlt szombati rendezvénynek Jánosiban a Helikon Hotel adott otthont, ahol Sin József, a KMKSZ BKSZ, valamint a Beregszászi Járási Tanács elnöke és Snicer Zsolt, a KMKSZ Jánosi Alapszervezetének elnöke forralt borral és fánkkal várta az érkező bálozókat, s közben a Kokas Banda húzta és tussal köszöntötte az érkezőket.

A bál ünnepélyes megnyitásakor Sin József elmondta: szülőfalujában esténként egyre több a sötét ablak, sokan rákényszerülnek, hogy elhagyják szülőföldjüket. A gazdasági nehézségek ellenére arra biztatta a beregszászi járási magyarokat, hogy maradjanak itthon, őseik földjén, és bízzanak a jövőben. Az anyaország támogatásával talán jobbra fordul a helyzet, és itthon mégiscsak otthon vagyunk.

Bocskor Andrea, az Európai Parlament képviselője köszöntőbeszédében fontos értéknek nevezte a kárpátaljai magyar közösség összetartását, a közös céljaink elérése érdekében a KMKSZ tisztségviselői és aktivistái által kifejtett önzetlen munkát. Elmondta, hogy a mai, értékvesztett Európában már nem értik, hogy mennyire fontos a közösség, a hit és az identitástudat. A képviselő asszony felajánlotta, hogy a tombolán kisorsolnak két helyet, a szerencsés nyertesek pedig a következő csoporttal ellátogathatnak Strasbourgba.

A bálozókat köszöntötte még Beke Mihály beregszászi magyar konzul, Simon Gyöngyi, a Beregszászi Járási Közigazgatási Hivatal Oktatási Osztályának vezetője, valamint Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyházkerület főgondnoka.

A rendezvény ceremónia­mesteri szerepét két ismert színművész, Tarpai Viktória és Ferenci Attila vállalta, akik hangsúlyozták, hogy a szórakozás és a közös kikapcsolódás mellett a hagyományőrzés jegyében állították össze a programot. A már említett, magyar népzenét játszó Kokas Banda mellett télbúcsúztató farsangi bemutatót és tüzes táncokat láthattak a bálozók a Szatmári Viola vezette mezőgecsei hagyományőrzőktől. Vidám műsorukkal közönség elé léptek a Bátyúi „Együtt” Nyugdíjasklub tagjai, majd Nagy Anikó, az ungvári filharmónia énekesnője és Halász László, a Beregszászi Járási Közigazgatási Hivatal Művelődési Osztályának vezetője duettet énekeltek.

A KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezete oklevéllel ismerte el Nagy Anikó énekesnőnek a kárpátaljai magyar zenei életben vállalt sokoldalú tevékenységét és a Kárpátaljai Megyei Filharmóniában eltöltött 20 éves kitartó és gyümölcsöző munkáját. Ugyancsak oklevélben részesült Halász László, Ukrajna érdemes művelődési dolgozója, a kárpátaljai művészeti életben vállalt odaadó és sokéves sikeres tevékenységéért. A KMKSZ középszintű szervezete oklevéllel tüntette ki továbbá Tarpai Viktória színművésznőt a kárpátaljai magyar színházi életben vállalt áldozatos munkájáért és A Sátán fattya című filmben nyújtott kiváló alakításáért, valamint Kemény Gábort, a székelyföldi Autonómia-kupát megnyert kárpátaljai focicsapat kapitányát és a csapat tagjait.

A Kokas Banda táncháza csinált kedvet a tánchoz, a Ferenci Attila által nagy átéléssel elszavalt Borének pedig a borhoz. Amikor Kokas Károlyék elfáradtak, az FGM zenekar váltotta őket. A jó hangulatú télbúcsúztató vigasság pedig hajnali öt óráig tartott.

Badó Zsolt