Robbantás a KMKSZ ungvári székházában (frissítve)

2018. február 27., 08:11 , 893. szám

Kedden, február 27-én hajnalban ismét lángokban állt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi székháza Ungváron. Ezúttal az alsó szint teljesen kiégett.

Az elkövető most semmit nem bízott a véletlenre. Az ismeretlen tettes közép-európai idő szerint éjjel két óra tájban robbanószerkezetet helyezett el a KMKSZ-székház egyik járdára néző ablakában. Az épület alsó szintje teljesen kiégett, az emeleti helyiségekben is jelentős kár keletkezett.

A tűzoltókat a szomszédos irodaépület éjjeliőre értesítette, aki erős robbanásra lett figyelmes, majd az utcára kilépve meglátta a felcsapó lángokat.

Barta József, a KMKSZ alelnöke, a Kárpátaljai Megyei Tanács első elnökhelyettese a Kárpátaljának elmondta: „Már elég sok mindent kiderített a rendőrség. Tudják, hogy honnan jött az elkövető, mikor és mivel jött, hogyan történt a dolog, és hová ment. Csak azt nem tudjuk, hogy ki a tettes és kik a megbízói.

Az már biztos, hogy 2.05 órakor a gyalogjáró híd felől megjelent táskával egy ismeretlen alak, aki a székházunk előtt megállt. A táskájából kivett egy távirányítású pokolgépet, amit az ablakpárkányra helyezett, és továbbment a konzulátus irányába – ezt a biztonsági kamerák rögzítették. Hét perccel a távozását követően történt a robbanás. Hatalmas erejű volt a detonáció, betörte az ablakot és felgyújtotta az épületet. A robbanás kifelé az Ung irányába is nagy repeszdarabokat szórt szét – szerencse, hogy akkor épp senki nem járt arra. Ereje akkora volt, hogy a székházzal szemben, a folyó túloldalán, a megyei filharmónia melletti Raiffeisen Bank riasztó berendezései is külső behatolást jeleztek. A robbanás eredményeképpen a székházban hatalmas hő- és lökéshullám keletkezett, minden (bútor, tévé) lángra gyúlt és elégett, ami a helyiségekben volt. A földszinti lökéshullám ereje feltépte az ajtókat és óriási erővel vonult végig az alsó szinten, majd átterjedt az emeletre és le a pincébe, forró levegőt, kormot és hamut vitt magával és lángokat. Volt, ami meggyulladt és elégett vagy elolvadt, másutt korom és hamu terített be mindent. Az utcára néző és teljesen kiégett tanácsteremben a lökéshullám kitörte a másik utcára néző ablakot is. Jól látszik, hogy annál az ablaknál, amelynél a robbanás történt, az összes üvegszilánk bent van, míg a másik ablakból szétszóródtak az utcán. El kell mondanom, hogy a tűzoltóság gyorsan jött, és operatívan oltották a tüzet, minden elismerésünk az övék. Az SZBU és a polícia munkatársai, élükön a legfelsőbb megyei vezetőkkel szintén ott voltak, vizsgálták a nyomokat, összegyűjtötték a repeszdarabokat. Magukkal vitték a kamerák felvételeit, és a szükséges intézkedéseket megtették. Ennél persze az SZBU és a polícia többet is tud, de azt egyelőre nem mondhatjuk el a nyomozás érdekében.

Ez nem huliganizmus, vagy egyszerű gyújtogatás, ez egy profi módon végrehajtott terroristaakció volt! A robbanás és a tűz miatt a KMKSZ-székház földszintjén vannak jelentős károk, abban a teremben, ahol a robbanás történt, minden elégett. De károk keletkeztek a felső szinten és a pincében is, ami azt jelenti, hogy az iroda működésképtelen. Kedden és szerdán mindent elszállítunk onnan, ami még menthető, az épületet lezárjuk.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter már aznap reggel reagált a történtekre az M1 televíziós csatorna műsorában. Elmondta: „egészen elképesztő folyamat” zajlik Ukrajnában, a szélsőséges politikai eszmék előretörőben vannak. Ez látszik az ukrán parlament által elfogadott törvényekből, amelyek rendkívül súlyosan korlátozzák a kisebbségek jogait, és látszik abból is, hogy Kárpátalján folyamatosan megfélemlítik a magyar nemzeti közösség tagjait. A magyar külügyminiszter bejelentette, hogy még aznap bekéretik Ukrajna budapesti nagykövetét, és azonnali hatállyal visszaküldik állomáshelyükre a nagyköveti értekezletre Budapestre érkezett ungvári magyar főkonzult és kijevi nagykövetet.

Szijjártó Péter kedden találkozott Lamberto Zannierrel, az EBESZ kisebbségi főbiztosával is, a találkozón megvitatták az ukrán helyzetet. A magyar külügyminiszter megállapította, hogy Ukrajna továbbra sem hajtja végre a Velencei Bizottság ajánlásait és továbbra sem kezdte meg az előírt konzultációkat az ukrán oktatási törvény végrehajtásáról. Úgy vélte, Ukrajnának ez a viselkedése súlyosan sérti a nemzetközi jogszabályokat és az Európai Unió által megfogalmazott elvárásokat.

Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója hivatalos honlapján az ügy kapcsán közölte: „Nekem személy szerint nincs semmilyen kétségem afelől, hogy a KMKSZ ungvári székházának a felgyújtását az orosz titkosszolgálatok inspirálták. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) többször szervezett provokációkat Kárpátalján. […] Ennek kapcsán csodálkozom a rendvédelmi és erőszakszervezeteink gyenge reagálásán” – írta. Jelezte, hogy az általa hétfőn összehívott operatív tanácskozáson figyelmeztette a rendvédelmi vezetőket a lehetséges provokációkra, és utasította a rendőrséget, hogy vegyen fokozott védelem alá több létesítményt, köztük a KMKSZ székházát. Ennek ellenére azt mégis felgyújtották, s az elkövető nyugodtan távozott a helyszínről – emlékeztetett, megjegyezve, hogy a rendvédelmi szervek munkája csapnivaló, szerinte ezért a legfelső vezetésnek megfelelő módon kell értékelnie a tétlenségüket.

A KMKSZ székháza elleni támadást a magyar kormány és a magyarországi parlamenti pártok is elítélték, akik mindannyian követelték Ukrajnától, hogy szavatolja a kárpátaljai magyarok biztonságát.

Közben bejelentették, hogy a lengyel belbiztonsági ügynökség (ABW) még a múlt héten őrizetbe vette azokat a lengyel állampolgárokat, akik Hennagyij Moszkal kormányzó szerint február 4-én már megpróbálták felgyújtani a KMKSZ ungvári székházát.

Kárpátalja/mti