Megszületett az Alkotmánybíróság határozata a 2012-es nyelvtörvényről

2018. február 28., 14:55

Ukrajna Alkotmánybírósága ma, 2018. február 28-án meghozta a határozatot a közbeszédben csak nyelvtörvényként emlegetett, Ukrajna törvénye az állami nyelvpolitika alapjairól című, még 2012-ben elfogadott jogszabály alkotmányosságáról.

A testület hivatalos honlapján megjelent hír csupán arról tudósít, hogy megszületett a № 2-р/2018. számú határozat, ám annak tartalmáról nem tartalmaz információkat. Ukrajnai hírportálok azonban – Irina Farion volt parlamenti képviselőre hivatkozva – azt a hírt adták közre, hogy az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette a 2012-es nyelvtörvényt.

Az Alkotmánybíróság már évek óta halogatta a határozat elfogadását e tárgyban. Parlamenti képviselők egy csoportja még 2014-ben kérte beadványban az Alkotmánybíróságtól a nyelvtörvény hatályon kívül helyezését.

A 2012-ben elfogadott ukrajnai nyelvtörvény a még a Szovjet-Ukrajnában az 1989-ben elfogadott nyelvtörvényt váltotta fel. A jogszabály 18 ukrajnai nyelvet – köztük a magyart is – nyilvánította regionális vagy kisebbségi nyelvvé; azoknak a közigazgatási egységeknek (melyék, járások, helyi önkormányzatok) a területén, ahol egy vagy több ilyen nyelv anyanyelvi beszélőinek aránya elérte a 10 százalékot, a kisebbségi nyelv az államnyelv mellett használhatóvá vált a hivatali életben, az önkormányzatok munkájában stb.

A 2012-ben megszavazott nyelvtörvény eltörlésére már szinte napra pontosan négy évvel ezelőtt is kísérletet tett a kijevi hatalom.

Amikor 2014. február 22-én Viktor Janukovics államelnök elmenekült Ukrajnából, a parlamentben azonnal gyors átrendeződés következett be: részben ugyanazokkal a képviselőkkel, akik korábban az elnök párti többséget alkották, új parlamenti több­séget hoztak létre. Az új parlamenti hatalom másnap, 2014. február 23-án Vjacseszlav Kirilenko képviselő előterjesztésére a Janukovics rezsim alatt elfogadott nyelvtörvény eltörléséről fogadott el jogszabályt.

Az Ukrajna elnöki posztját és a parlament ház­elnöki tisztjét akkor egy személyben ideiglenesen betöltő Olekszandr Turcsinov azonban az országban kialakult válsághelyzetet mérlegelve 2014. február 27-én úgy döntött, nem írja alá a 2012-es nyelvtörvényt hatályon kívül helyező dokumentumot, így az állami nyelvpolitika alapjairól 2012-ben hozott törvény – vélhetően máig – hatályban maradt. A sok vitát kiváltott 2012-es nyelvtörvény eltörlésének kísérlete azonban egyik ürügye lett a máig elhúzódó ukrajnai krízisnek.

Hodinka Antal Nyelvészeti Kutatóközpont