Nemzetközi konferencia a Tisza ETT szervezésében

2018. március 28., 17:42 , 897. szám

Múlt csütörtökön, március 22-én Ukrajna euro-atlanti integrációjának segítése Kárpátalja példáján keresztül címmel nemzetközi konferenciát szervezett a Tisza Európai Területi Társulás (ETT) Kisvárdán a Pallas Athéné Domus Educationis Alapítvány támogatásával. Az összejövetel célja az európai értékekre alapozva bemutatni a régió fejlesztését célzó lehetőségeket és konkrét javaslatokat, valamint a történelmi-gazdasági helyzetből kiindulva támogatni az együttműködést a közigazgatási, gazdasági és művelődési szférákban.

A konferencia moderátora, Szabóné Cap Andrea, az ETT igazgatója bemutatta a vendégeket: Buhajla Józsefet, Magyarország ungvári főkonzulját, Szilágyi Mátyás beregszászi főkonzult, Kota Györgyöt, a Magyar–Ukrán Kereskedelmi és Iparkamara igazgatóját, Vargáné dr. Bosnyák Ildikót és dr. Drabanc M. Róbertet, a Nyíregyházai Egyetem docenseit és másokat.

A rendezvényen részt vett megyénk népes delegációja is Mihajlo Rivisszel, a Tisza ETT társelnökével, a Kárpátalja Megyei Tanács elnökével az élen. Többek között jelen volt Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora, az Ungvári Nemzeti Egyetem küldöttsége, melynek összetételében volt Volodimir Prihogyko professzor, Kiss Éva professzor, a Magyar Történelem és Európai Integráció Tanszékének vezetője, Sin József, a Beregszászi Járási Tanács elnöke, Babják Zoltán, Beregszász polgármestere és mások.

Bocskor Andrea, a térség európai parlamenti képviselője Brüsszelből érkezett a rendezvényre, és Az EU szomszédságpolitikája Ukrajna támogatását megcélozva címmel tartott részletes tájékoztatást. Elmondta, hogy az EU évente jelentős támogatást nyújt Ukrajnának.

– Az összeg hatalmas – 1 milliárd 100 millió euró! Ebből az európai közösség 10 millió eurót utal a civil szférára, 110 milliót a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére, 90 milliót a decentralizációs és gazdasági reformok megvalósítására – szögezte le a képviselő asszony.

A magyar kormány minden lehetséges eszközzel igyekszik segíteni Kárpátalja felzárkózását, ezekről a programokról Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, a térség országgyűlési képviselője és Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára tájékoztatta a megjelenteket.

Dr. Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos arról tartott előadást, hogy Magyarország kormánya milyen területeken segíti Kárpátalja gazdasági, oktatási, egészségügyi, kulturális szféráját. Az Ukrajnának nyújtott támogatásokról szólva kifejtette, csalódott a kanyaró elleni oltóanyaggal kapcsolatos történések miatt. Kellemetlenül érintette, hogy a megbízott ukrán egészségügyi miniszter ezt a segítséget csempész­árunak minősítette. Mint mondotta, megdöbbent, hogy Szuprun asszony köszönet helyett megvádolta a szomszédos országot.

– Mi a továbbiakban is támogatni fogjuk Kárpátalját, mint ahogyan eddig is tettük. Elmondhatom, hogy 3 ezer ATO-s család gyermeke üdült magyarországi táborokban, a sérült katonákat itt gyógykezelték és rehabilitálták. A szoros együttműködés keretében segíteni akarunk megtisztítani Kárpátalját a szilárd háztartási hulladékoktól szemétfeldolgozó üzem építése révén. Jó lenne állami szinten visszaállítani ezt a harmonikus együttműködést – mondta a kormánybiztos.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium Európában egyedülálló módon támogatja az ETT működését, tevékenységét, tapasztalatai megosztását, valamint a Tisza ETT határon átnyúló projektjének szakmai előkészítését. Erről dr. Loppert Balázs, Magyarország ungvári konzulja számolt be.

A konferencián kiemelt szerepet kapott az egyetemek bevonása, a Nyíregyházi Egyetem és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola példaértékű kapcsolata, az Ungvári Nemzeti Egyetemmel való együttműködés, a tudástranszfer szerepe, valamint a Magyar Fejlesztési Központtal partnerségben a közvetlen brüsszeli források bevonásának lehetőségei.

Barta József, a Kárpátaljai Megyei Tanács, illetve a KMKSZ alelnöke kiemelte:

– Örvendetes, hogy a Tisza ETT működését elősegítve a magyar kormány minden évben jelentős anyagi támogatást nyújt az európai egyesületeknek. Ez a pénzügyi segítség egyébként egyedi jellegű az EU-ban, ez más országok esetében nem megszokott gyakorlat.

A színvonalas szakmai fórum eredményeit összegezve Jevcsák Judit, az ETT igazgatóhelyettese elégedetten jegyezte meg, hogy a magyar partnerek hozzájárulásával sikerült több fontos projektet előkészíteni és benyújtani az EU szerveihez, amelyek eredménye hamarosan ismertté válik.

Május 25-én Ungváron tartanak azonos elnevezésű konferenciát, ahol lehetőség nyílik megismerkedni az ukrán fél álláspontjával az ukrán–magyar határ menti kapcsolatok múltjáról, jelenéről, alakulásáról, valamint azokkal a törekvésekkel, melyek Ukrajna EU-s integrációját hivatottak elősegíteni.

RV