Törvénybe foglalnák a vörös-fekete zászlót

2018. március 30., 15:34

Tíz képviselő a parlamentnek március 28-án benyújtott javaslatában indítványozza, alkossanak törvényt a nemzeti méltóság vörös-fekete zászlajáról és állapítsanak meg felelősségre vonást nyilvános meggyalázásáért – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

„A jelenkori ukrán történetírásban a vörös-fekete zászló az ukrán lélek legyőzhetetlenségének, a katonai hagyományokhoz való hűség és az ukrán népnek tett eskühöz való hűség szimbóluma. A vörös szín az ukrán szabadságért folytatott küzdelemben ontott vért jelenti, a fekete pedig a földet, amelyre ez a vér ömlött” – áll a törvény indoklásában.

A jogszabálytervezet felsorolja azokat a dátumokat, amelyeken a vörös-fekete zászlót fel kellene vonni az állami és önkormányzati intézmények épületeire: január 22. – Ukrajna egységének napja; február 20. – a Nebeszna Szotnya (Égi Század) napja; március 14. – az ukrán önkéntes napja; május 21. – a politikai elnyomás áldozatainak emléknapja; május 23. – a hősök napja; június 28. – Ukrajna Alkotmányának napja; augusztus 24. – Ukrajna függetlenségének napja; október 14. – az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) megalakításának napja és december 6. – az Ukrán Fegyveres Erők napja.

Emellett a törvény lehetővé tenné, hogy a helyi önkormányzatok további dátumokat is megállapíthassanak, amelyeken felvonják a Nemzeti Méltóság zászlaját.

A javaslat értelmében a nemzeti méltóság zászlajával való tiszteletlen bánásmódért vagy meggyalázásáért kiszabható büntetés azonos volna azzal, amit az állami lobogóval szemben elkövetett hasonló bánásmódért írnak elő a törvények, azaz a minimális adózatlan jövedelem 50-szeresének megfelelő (850 hrivnya) bírság, vagy hat hónapig terjedő elzárás, vagy három évig terjedő szabadságvesztés.

A zászló „felhasználási rendjének” be nem tartásáért a minimális adózatlan jövedelem 300-szorosától (5100 hr) 500-szorosáig (8500 hr) terjedő bírság lenne kiszabható.

A vörös-fekete az 1942-ben megalakított UPA zászlaja volt.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)