Avagy: nesze neked, vasúti turizmus?

Az ellopott sínszegek és alátétek esete

2018. április 9., 12:57 , 898. szám

A múlt évben megmozdult valami a Nagyszőlős–Komlós keskeny nyomtávú vasútvonalon heti három alkalommal (hétfőn, csütörtökön és vasárnap) közlekedő vonat ügyében. Felújították az üléseket, a nyáron újraindult a vasúti turizmus, hatalmas reményekkel és csillogó-villogó jövőképpel, melyekből azonban csak nagyon szerény kezdetek lettek. Ám újjászületett a kocsik közvilágítása, s az év elején – láss csodát! – a két vagon egyikében már a fűtési rendszer is működött. Ám aztán támadásba lendültek a fémtolvajok, leállítva magát a vasúti közlekedést is…

Egy kiutazásom alkalmával, annak rendje és módja szerint jegyet akartam váltani a nagyszőlősi vasútállomás jegypénztárában a „kisvonatra”, ám ott közölték, hogy a vonat nem jár. Az állomás melletti üzlet tulajdonosa úgy informált, hogy Nagyszőlős és Egres község között ellopták a síneket. Nocsak – gondoltam – ez újságcikktéma. Fel is akartam keresni az ügyben az állomásfőnököt, aki azonban nem tartózkodott a munkahelyén, s csak a diszpécser tájékoztatott (félre), miszerint nem történt lopás, hanem felújítják a pályatestet. Nyomozásom következő állomása így a Királyházai Mozdonyszín lett, ahol Mihajlo Suba, a mozdonyszín vezetőjének a helyettese, aki a Nagyszőlős–Komlós keskeny nyomtávú vasútvonalon közlekedő „kisvonat” ügyeivel is foglalkozik, röviden csak annyit közölt velem, hogy a síneket kilométernyi szakaszon felszedték és ellopták, de ő csak magukkal a vonatokkal foglalkozik, a széles és a keskeny nyomtávú pályatestekkel viszont nem, azok ugyanis a Huszti Vonalfőnökség hatáskörébe esnek. Ez a hivatal foglalkozik ugyanis a Mezőkaszonytól Aknaszlatináig húzódó széles nyomtávú vasútvonallal, illetve a Nagyszőlős–Komlós keskeny nyomtávú vasúttal is.

A vasút egyik, névtelenséget kérő munkatársa viszont bő információkkal szolgált. Mint elmondta, február 5-én, hétfőn még közlekedett a „kisvonat”, a következő napok valamelyikén viszont a tolvajok a Nagyszőlős–Komlós vasútvonal Nagyszőlős és Egres közötti szakaszán, a járási központtól számított 3., 4. és 5. kilométeren felszedtek 600 alátétet és a hozzájuk tartozó 1800 sínszeget – minden alátéthez három sínszeg tartozik –, mely alátétek és sínszegek a síneket a talpfákhoz rögzítik. Sok talpfát pedig fel is hasítottak a tettesek, hogy kiszedhessék az alátéteket, valamint a sínszegeket. Február 9-én a Beregszászi Járási Rendőrkapitányság Nagyszőlősi Járási Osztályának a munkatársai helyszíni vizsgálatot végeztek, majd megkezdték a nyomozást, a Huszti Vonalfőnökség pedig nyolcszáz talpfát már kiszállított, pótlandó a tönkretetteket, de más semmi sem történt a helyreállítás érdekében.

Természetesen a Huszti Vonalfőnökséget is felkerestem ez ügyben, ám mint ott tájékoztattak róla, a hivatal vezetője, Szerhij Kovaj a terepen tartózkodott, s helyettese, Zelik Gyula sem tartózkodott a hivatalban. Az ő telefonszámát viszont megadták, s Zelik úr megerősítette a lopás tényét, továbbá azt, hogy a Beregszászi Járási Rendőrkapitányság Nagyszőlősi Járási Osztályának a munkatársai valóban kiszálltak a helyszínre, valamint azt a tényt is megerősítette, hogy csakugyan kiszállították a nyolcszáz talpfát. De hogy mikor kezdik meg a helyreállítási munkálatokat? Mint beszélgetőtársam megjegyezte, a vasút nem sieti el a dolgot… Egyéb információkkal viszont elfoglaltsága miatt nem szolgált. A Beregszászi Járási Rendőrkapitányság Nagyszőlősi Járási Osztályán pedig azt közölték velem, hogy a nyomozás még tart.

Elgondolkodtató viszont, hogy két hónap sem volt elég a tettesek elfogására, s még inkább arra, hogy végre helyreállítsák a megrongált pályatestet. S hiába beszéltem meg Zelik Gyulával, hogy másnap bővebb információkkal is szolgál, a telefonja kikapcsolása miatt nem tudtam szót váltani vele… Kérdés viszont, hogy ha a széles nyomtávú vasútvonalak bármelyikén ellopnának 600 alátétet a hozzájuk tartozó 1800 sínszeggel, akkor nem állítanák azonnal helyre a vonatok számára járhatatlanná tett szakaszt? A válasz nem lehet kétséges. De hát a nyugat-ukrajnai vasútvonalakkal foglalkozó Lembergi Vasút mindig is mostohagyermekeként kezelte a nevezett keskeny nyomtávú vasútvonalat, így viszont nagyon kétséges, hogy mi lesz a „kisvonat” sorsa, és nem válnak-e köddé a vasúti turizmus újraindításával kapcsolatos tervek. Pedig Kárpátalja egyetlen, még működő, keskeny nyomtávú vasúton közlekedő vonata, mely azért elég jelentős utazóközönséggel rendelkezik, továbbá vasúttörténeti érdekességnek is számít, fennmaradjon. Emellett idegenforgalmi szempontból kívánatos lenne, hogy újrainduljon a vasúti turizmus egy közlekedéstörténeti emléknek számító vasútvonalon, melynek teljes felújítását tervezték, hogy a Borzsa festői völgyében egészen a végállomásig, Kovácsrétig haladva, vonzza magához a külföldi és belföldi turistákat.

Lajos Mihály