A Szép Magyar Beszéd ünnepe Győrben

2018. április 25., 12:55 , 901. szám

A kárpátaljai magyar iskolákat képviselték tanulóink Győrben a Kazinczyról elnevezett Szép Magyar Beszéd verseny 53. Kárpát-medencei döntőjén április 20–22-én: Szilvási Boglárka (Nagyberegi Református Líceum), Kertész Boglárka (Nagydobronyi Református Líceum), Bogáthy Eszter (Kisgejőci Egry Ferenc Oktatási-Nevelési Komplexum), Grica Eszter (Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium), Gál Petra (II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézete).

A tanulókat Szántó Edit, Katona-Mironova Berta és Perduk Ibolya pedagógusok kísérték el.

A verseny három napon keresztül a szép magyar beszéd ünnepe is volt, hiszen gazdag kulturális program színesítette a Kárpát-medencei döntőt. Az első nap a Kazinzcy-szobor megkoszorúzásával indult a Kazinczy Ferenc Gimnáziumban, majd ezt követte az ünnepélyes megnyitó a győri városházán. A diákok először a szabadon választott szövegeket olvasták fel, majd írásbeli feladatokat oldottak meg. Délután egy hangulatos győri sétán vehetett részt minden vendég és versenyző. A verseny második napján került sor a kötelező szöveg felolvasására. Ezt követően az értékelő zsűri tagjai a verseny tapasztalatairól tanácskoztak a felkészítő tanárokkal és a diákokkal.

Méltó befejezése volt a rendezvénysorozatnak az Irgalom c. táncjáték megtekintése a Vaskakas Bábszínházban. A Fitos Dezső Társulat színvonalas táncjátékot mutatott be Arany János balladái nyomán.

A kárpátaljai diákok tapasztalatokkal, új élményekkel gazdagodva térhettek haza Győrből. A versenyzők értékes könyveket, közülük Szilvási Boglárka az Anyanyelvápolók Szövetségének különdíját kapta meg a szép magyar beszéd közvetítéséért.

A tanulók és a kísérőtanárok ezúton szeretnék megköszönni a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség támogatását, amellyel a versenyre való eljutást segítette.

Perduk Ibolya, a Kisgejőci Egry Ferenc
Oktatási-Nevelési Komplexum magyarnyelv- és irodalomtanára