Ukrán NATO-követ: Magyarországon és a többi szövetségesen múlik, lesz-e júliusban NATO-Ukrajna csúcsértekezlet

2018. április 28., 12:57

Magyarországon és az összes többi szövetséges államon múlik, hogy megrendezik-e a NATO-Ukrajna bizottság csúcsszintű ülését az atlanti szervezet júliusi csúcsértekezlete keretében – jelentette ki Vadim Prisztajko, Kijev NATO-képviseletének vezetője pénteken Brüsszelben, ukrán újságíróknak nyilatkozva.

A NATO-nagykövet Szijjártó Péter azon kijelentésére reagált, miszerint a magyar külügyminiszter leszögezte: „A NATO-Ukrajna csúcstalálkozó megrendezése kizárólag az ukránokon múlik, nem rajtunk”.

Prisztajko az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint hangsúlyozta: az ukrán fél mindent megtesz annak érdekében, hogy a bizottsági ülés meg legyen tartva, és Petro Porosenko ukrán elnök készen áll júliusban Brüsszelbe utazni.

„Ez nekünk érdekünk, ezért mi minden szükséges lépést megteszünk. A komoly probléma abban rejlik, hogyan fogadja ezt a magyar fél” – fejtette ki. Szavai szerint nyugtalanítja őt az, hogy Magyarország „fetisizálja ezt a folyamatot, az abszurditás szintjéig viszi, olyan érveket felsorakoztatva, amelyek már túllépnek az oktatási törvény keretein”.

Prisztajko megjegyezte, hogy Kijevnek „fontos formátum” a NATO-Ukrajna bizottság. „Ha viszont a NATO különböző okok, részben Magyarország álláspontja miatt nem hívhat meg minket a NATO-Ukrajna bizottság üléseire, akkor keresünk más módozatokat arra, hogy találkozókat tartsunk és eljuttassuk jelzéseinket” – jelentette ki.

Áprilisban Budapest már harmadjára akadályozta meg a NATO és Ukrajna közötti miniszteri szintű tanácskozás megtartását. Szijjártó Péter márciusban azt követelte Kijevtől, hogy hajtson végre módosításokat az ukrán oktatási törvényen, továbbá halassza el a jogszabály megvalósítását 2023-ig, ellenkező esetben Budapest blokkol minden, Ukrajna számára fontos találkozót az Európai Unióval és a NATO-val, beleértve a most, pénteken megtartott külügyminiszteri, továbbá a júliusi csúcstalálkozót is Porosenko elnök részvételével – írta emlékeztetőül az UNIAN.

(MTI)