Honismereti kirándulás

Olvasói levél

2018. május 3., 12:08 , 903. szám

2018. április 29-én a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Csongori Alapszervezete honismereti kiránduláson vett részt.

Először megtekintettük a munkácsi várat, a történelmi Magyarország egyik legszebb és legimpozánsabb várát, megismerhettük a magyarság és a környék ezeréves történelmét. Ezután a kendereskei kilátóhoz hajtottunk, ahol a Feszty-körkép panorámájában gyönyörködhettünk, megismerhettük az elkészítésének történetét. Különösen nagy élmény volt a kisteleki küldöttség résztvevőinek megismerni a festmény elkészítésének folyamatát, hiszen jelenleg a körkép az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban található, amely határos Kistelek városával.

A következő megálló a Szolyvai Emlékpark volt, ahol megemlékeztünk a sztálinizmus kárpátaljai áldozatairól, és külön fejet hajtottunk a csongori áldozatok listáját tartalmazó márványtábla előtt.

Ezután a szerednyei Dobó-pince megépítésének történelmébe, Dobó István egri hős életének eseményeibe nyertünk bepillantást, megízlelhettük a szerednyei dombok lankáin termő szőlőkből készült borokat. A kirándulás végén a szerednyei várat látogattuk meg, ahol 1572-ben Dobó István elhalálozott.

Igazi felüdülés és nagyszerű élmény volt megismerni szűkebb pátriánk igen gazdag történelmét.

Az utazás szervezését és az idegenvezetői teendőket Nagy Sándor, a KMKSZ Csongori Alapszervezetének elnöke vállalta magára.

Ezúton köszönjük a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek és a KMKSZ megyei vezetőségének, hogy biztosították a honismereti kirándulás költségeit.

Nagy Sándor,
a KMKSZ Csongori Alapszervezetének elnöke