Nyolc párt juthat a parlamentbe jövő ősszel

2018. május 5., 14:38 , 903. szám

A következő parlamenti választások alkalmával nyolc párt juthat be a Legfelső Tanácsba, az elnökválasztás első fordulójának győztesei pedig Petro Porosenko és Julija Timosenko lehetnek – derül ki a BURI (The Belgium–Ukraine Research Institute) nemzetközi kutatóintézet felméréséből, amelynek eredményeit az UNIAN hírügynökség ismertette az EuToday.net alapján.

Amennyiben a parlamenti választásokat a következő hétvégén rendeznék, nyolc párt jutna be az ország törvényhozásába. A legtöbb szavazatot a Julija Timosenko vezette Batykivscsina (Haza, 12,3%) és Petro Porosenko Blokja – Szolidarnyiszty (Szolidaritás) (11,4%) kapná. A további sorrend: Vagyim Rabinovics pártja, a Za Zsittya (Az Életért, 7,9%), Anatolij Hricenko Hromagyanszka Pozicija (Polgári Álláspont, 7,8%) pártja, a Jurij Bojko fémjelezte Opozicijnij Blok (Ellenzéki Blokk, 7,4%), Oleh Ljasko Radikális Pártja (6,9%), a tévésztár Volodimir Zelenszkij új szerveződése, a Szluha Narodu (A Nép Szolgája) és Andrij Szadovij egyesülése, a Szamopomics (Önsegítés, 5,3%).

Az UNIAN megjegyzi, hogy a jobboldali pártok (Nemzeti Hadtest, Szvoboda, Pravij Szektor) együttesen is csak a szavazatok 4,1%-ára számíthatnának.

Ami az elnökválasztást illeti, az első körben Julija Timosenko, a Batykivscsina vezetője (10,2%) és Petro Porosenko hivatalban lévő államfő (9,7%) kapná a legtöbb szavazatot. A pillanatnyi élmezőnyhöz tartoznak még támogatottság tekintetében Vagyim Rabinovics, a Za Zsittya párt vezére (7,6%) és Volodimir Zelenszkij, a Szluha Narodu vezetője (7,2%).

A felmérés 2018. március 19–30. között készült 2028 fős reprezentatív mintán.

(unian.ua/Kárpátalja)