12 ezer zsák kukorica-vetőmagot oszthat szét a KMVSZ

Vetőmagot a gazdáknak

2018. május 7., 12:45 , 903. szám

Tavaly kísérleti jelleggel 880 zsák világhírű martonvásári kukorica-vetőmaggal támogatta a magyar kormány a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségébe (KMVSZ) tömörült gazdákat. A kiváló minőségű vetőmaggal jelentősen sikerült növelni a termésátlagokat és a minőséget. A kedvező tapasztalatok láttán Magyarország megtízszerezte a programra fordított forrást, idén 12 ezer zsák vetőmagot oszthat szét a KMVSZ a tagjai között.

A programmal kapcsolatban a közigazgatásilag Beregszászhoz tartozó Beregardóban tartottak sajtótájékoztatót május harmadikán, ahol dr. Grezsa István kormánybiztos elmondta: „A tavalyi jó tapasztalatokat látván Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter úrnak, valamint a Földművelésügyi Minisztériumnak köszönhetően ezt a programot idén meg tudtuk tízszerezni. Két kárpátaljai telephelyről, innen Beregardóból és Tiszapéterfalváról 12 ezer hektárra elegendő, három különböző fajta, szintén világszínvonalú martonvásári vetőmagot osztunk szét a gazdák között. Ez a mennyiség és a feltételezhető többlethozam egy olyan óriási programot indíthat el Kárpátalján, amely itt nemcsak a vetőmagellátás biztosításában, a KMVSZ további támogatásában, hanem a betakarításban és a termékértékesítésben is segítségére lehet a gazdáknak. Minden termelő, aki kap ingyenesen vetőmagot, azt vállalja, hogy a termés egy részét beteszi a közösbe, és ezáltal hosszú távon biztosítani tudjuk, hogy ez a program folytatódjon. Ha úgy sikerül minden, ahogy most feltételezzük, számításaink szerint közel kétmilliárd forint többletbevétel maradhat a kárpátaljai gazdáknál. Nemcsak magyarok részesülhetnek ebből, hanem olyanok is, akik belépve a KMVSZ-be, vállalják a feltételeket. Reméljük, hogy ezzel a támogatással hosszú távon tudjuk a két ország gazdasági együttműködését erősíteni és szolgálni” – hangsúlyozta a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztosa.

A sajtótájékoztatón Virág László, a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke elmondta, hogy ez a nagymértékű anyaországi támogatás talán meg is fogja fordítani a most tapasztalható negatív tendenciát, és a magyar gazdák nem „kótyavetyélik” el a továbbiakban a termőföldjeiket, sőt vissza is veszik azoktól, akiknek bérbe adták. A KMVSZ eddig 4500 zsák vetőmagot adott ki 2000 kárpátaljai magyar gazdának.

A Földművelésügyi Minisztérium ragaszkodik hozzá, hogy a szövetség tagsága kapja a támogatást. Azokat akik most jelentkeznek beléptetik a KMVSZ-be, amennyiben igazolni tudják, hogy kukoricát szeretnének termelni máris jogosulttá válnak a vetőmag-támogatásra. Ezenkívül együttműködési megállapodást kötöttek a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületével, így az egyesület tagságához tartozó gazdálkodók is kapnak a vetőmag-támogatásból. Virág László kifejtette, hogy egy hosszú távú programra szánták el magukat, az idén megtermelt javakból a támogatott gazdák segítségével kisebb tartalékot fognak létrehozni. Bejelentette, hogy a várható termés tárolásában és értékesítésében is igyekeznek segíteni a termelőket. Nagy Péter, a vetőmag-forgalmazó cég kereskedelmi vezérigazgató-helyettese már tárgyalt egy készletezőteleppel, ahol 70 ezer tonnát tudnak raktározni, és naponta 4 ezer tonnát tudnak szárítani.

Nagy Péter, az L.A.C. Holding Zrt. vezérigazgató-helyettese megerősítette, hogy igény esetén cége segíteni fog a gazdáknak az értékesítésben, illetve előző nap sikerült megtalálniuk azt a céget, amelyik vállalta, hogy segít gazdáinknak a raktározásban és a szárításban. A vezérigazgató-helyettes bízik abban, hogy a kukorica vetőmag mellett jövőre napraforgó-vetőmaggal is tudják majd az állami programnak köszönhetően segíteni a kárpátaljai gazdákat.

Nagy Péter tudósítónknak elmondta: „Tavaly meglepően jók voltak a tapasztalatok, akadtak olyan gazdák, akik hektáronként a 12 tonnás termést is elérték, így aztán nagyon biztatóak a jelek. Igaz, tavaly ezen a vidéken ideális volt az időjárás a kukoricának. A mostani meleg, hogy átmenet nélkül csöppentünk a télből a nyárba, nem igazán kedvez, de bízzunk benne, hogy lesz elég csapadék, és az időjárás ugyanolyan kedvező lesz, mint a tavalyi évben.”

A sajtótájékoztató helyszínére folyamatosan érkeztek a gazdák, akik átvehették a vetőmagos zsákokat. Gazdag Sándor Zápszonyból érkezett, kérdésünkre válaszolva elmondta: „Tizennégy hektáron gazdálkodom, ebből kilencet szeretnék most kukoricával bevetni. Úgy szeretném, hogy öt hektárt a korábbi fajtából, ebből a 277-es FAO-ból, a maradék négy hektárt pedig a későbbiből. Tavaly a legkésőbbit vetettem, de a csapadékos ősz és az enyhe tél miatt csak februárban tudtuk learatni. Nekem nem volt olyan nagy a terméshozamom, mint Huszár Péteréknek, talán azért, mert gyengébben volt megmunkálva a föld. De így is hektáronként hat tonnát arattunk, korábban nem volt több mint 45-50 mázsás termésünk.”

A sajtótájékoztatót követően a beregardói Huszár Péter földjére mentek a résztvevők, ahol a 200 hektáron gazdálkodó családi gazdaság tulajdonosa az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Program támogatásával vásárolt új traktorral és vetőgéppel elvetette a támogatásként kapott kukorica-vetőmagot. Sajnos, láthatóan nagyon ki van száradva a föld, nagy port vert fel a vetőgép, a gazdák nagyon várják már az esőt.

Huszár Péter elmondta, hogy korábban 6-7 tonnánál többet nem tudtak termelni hektáronként, tavaly a leghosszabb tenyészidejű, kiváló minőségű martonvásári vetőmagokkal elérték a tíztonnás termésátlagot hektáronként, igaz, ezt segítette a kedvező időjárás is. Bíznak abban, hogy a tavalyi terméshez hasonlót takaríthatnak be az idén is.

Badó Zsolt