Továbbra sem lesz akadálymentes az EU-ba történő beutazás

2018. május 9., 17:55 , 903. szám

Egyelőre vér nélküli tengeri adok-kapok van kibontakozóban Ukrajna és Oroszország között a Fekete-, illetve az Azovi-tengeren, véget ért az ATO, vízum helyett jön az EU-s utasregisztráció és megvertek az utcán egy ukrán parlamenti képviselőt – íme egy csokorra való az elmúlt hét azon érdekesebb hírei közül, amelyekből nem lett címlapsztori.

Szembenállás a tengeren

Az orosz határőrök naponta több Ukrajnába tartó hajót is megállítanak ellenőrzés és a legénység azonosítása végett – jelentette minap az UNIAN hírügynökség az Állami Határőrszolgálat sajtóközpontja nyomán. Bizonyos hajókat többször is ellenőriznek. Például egy máltai zászló alatt Olaszországból (Monfalcone) Ukrajnába (Mariupol) közlekedő motoros hajót (a legénység tagjai között 16 ukrán és két török állampolgárral) ismét feltartóztattak az Azovi-tengeren, miután már ellenőrizték, amikor áthaladt a Kercsi-szoroson. A legutóbbi hírek szerint az orosz hatóságok elfogtak egy ukrán halászhajót. A Krim-Realii arról számolt be, hogy a hajó legénysége állítólag törvénytelenül halászta a lepényhalat.

Az ügy előzménye, hogy március 25-én az ukrán határőrök az Azovi-tengeren, ukrán vizeken feltartóztattak egy hajót, amely orosz zászló alatt halászott. Átvizsgálásakor kiderült, hogy a feltartóztatott hajó a megszállt Krímen lett bejegyezve, a halászoknak pedig Kercsben kiállított orosz útlevelük van. Az ukrán bíróság március 30-án zár alá helyezte a Nord halászhajót, legénységének tagjai ellen közigazgatási eljárás indult. Volodimir Horbenkót, a hajó kapitányát egyebek mellett azzal vádolják, hogy megszegte az Ukrajna ideiglenesen megszállt területeire való be- és kiutazás szabályait, miáltal sérültek az ország érdekei.

Vége az ATO-nak

Az elmúlt héten hivatalosan is véget ért Ukrajnában az úgynevezett terrorellenes művelet. Az ATO-t Kelet-Ukrajnában az Egyesített Erők Művelete (OOSZ) váltotta fel. A hivatalos álláspont szerint az új elnevezés és az azzal együtt járó megváltozott szervezeti, irányítási struktúra, illetve a módosított törvényi szabályozás jobban megfelel a régióban kialakult helyzetnek, illetve hatékonyabban szolgálhatja a megszállt területek felszabadítását. Sokan viszont amondók, hogy az átszervezés önmagában aligha hoz áttörést a régióban – főként a béketeremtés, a rendezés tekintetében –, hiszen ahhoz a szembenálló felek egybehangzó akaratára is szükség volna, ami pedig hiányzik.

Vízum helyett utasregisztráció

Az elmúlt napok egyik legnagyobb visszhangot kiváltó híre volt, hogy megállapodás született az európai utasregisztrációs rendszer bevezetéséről. Az intézkedés értelmében a jövőben kizárólag vízummal vagy előzetes elektronikus beutazási engedéllyel (ETIAS) léphetnének majd be harmadik országbeli állampolgárok az Európai Unió területére. Mint arról korábban az MTI is beszámolt, az ETIAS révén lehetőség lesz előzetes ellenőrzésekre, és szükség esetén az utazási engedély kiadásának megtagadására az olyan, vízummentességet élvező harmadik országbeli állampolgárok esetében, akik a schengeni térségbe kívánnak beutazni. A várakozások szerint a rendszer hozzájárul majd a belső biztonság javításához, az illegális bevándorlás megelőzéséhez, a közegészségügy védelméhez és a határátlépés idejének lerövidítéséhez azzal, hogy már megérkezésük előtt azonosítja azokat a személyeket, akik valamilyen szempont alapján kockázatot jelenthetnek.

A kérelmet interneten lehet majd benyújtani. Elbírálása díjköteles lesz, a tervek szerint hét euróba kerülne, az engedély pedig három évig vagy a megadott úti okmány érvényességi idejének lejártáig lenne érvényes. Az engedély kiadásáról vagy elutasításáról legkésőbb a benyújtástól számított 96 órán belül döntenének.

A rendszer felállítását még hivatalosan is jóvá kell hagynia a tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak és az Európai Parlamentnek, de máris sejthető, hogy mit jelenthet az intézkedés Ukrajna vagy az EU-val szintén társult Grúzia számára. Ezek az államok alig néhány hónapja érték el a vízummentességet az Európai Unióval, ám most ismét azzal a helyzettel kell szembesülniük, hogy az akadálymentes beutazás Európa boldogabbik felébe csupán egy álom, amely talán örökre álom is marad.

A megvert képviselő esete

Sokat beszéltek és cikkeztek az elmúlt napokban a Musztafa Najjem ukrán parlamenti képviselő elleni támadásról. A hon­atyára fényes nappal rontott rá az ukrán főváros központjában kaukázusi származású fiatalemberek egy csoportja, amiért nem adta meg nekik az elsőbbséget gépkocsijával. A konfliktus következtében Najjem agyrázkódással és törött állkapoccsal került kórházba.

Az elkövetők közül a rendőrség három személyt őrizetbe vett, egy társuknak azonban sikerült elhagynia az országot. A kijevi ügyészség szerint a negyedik elkövető azért csúszhatott ki a kezük közül, mert a támadás után nem sokkal repülőre szállt, miközben a hatóságoknak még nem sikerült megállapítaniuk a személyazonosságát.

Érdekes, hogy a bíróság elutasította az elkövetők előzetes letartóztatásba helyezését. Egyiküket házi őrizetbe helyezte, míg a másik kettő esetében lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el este 23 óra és reggeli 6 óra között.

Természetesen ezúttal is akadtak, akik kihasználták az alkalmat, hogy a történteket a rendőrség tehetetlenségének bizonyítékaként használják fel. A sok beszédből legfeljebb annyit szűrhetünk le bizonyosan, Ukrajnában ritkán kerekedik hasonló médiavisszhang egy hétköznapi állampolgár bántalmazása miatt. Most mindenki arra vár, vajon a bíróság elítéli-e a garázdákat, s ha igen, mi lesz a büntetésük.

zzz