A gyerekek élvezték a közös, értékteremtő munkát

Színes kültéri bútor készült a Ráti Gyermekotthonban

2018. május 16., 13:20 , 904. szám

A Ráti Családi Típusú Gyermekotthonban négy nevelőcsalád a saját gyermekeiken kívül 34 árva gyermeket nevel. Nekik igyekezett segíteni tíz huszonéves építész, a Hello­Wood csapata Budapestről, akik Közösségépítés elméletben és gyakorlatban témában tartottak foglalkozást, közben pedig elkészült egy színes kültéri bútorkollekció, egy fából készült színes asztal padokkal. A programot Magyarország Miniszterelnöksége a 2018 – a külhoni magyar családok éve programsorozat keretében támogatta anyagilag, a munkában pedig személyesen is részt vett Hajnal Virág, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, továbbá tiszteletét tette a helyszínen Berkecz Mária ungvári és Hajgató Tamás beregszászi magyar konzul.

A program közösségépítő játékokkal, ismerkedéssel vette kezdetét a gyermekotthon udvarán, majd elkezdődött a munka. A gyerekek közül mindenki részt akart venni a közös feladatban, a nagyobbak fúrtak, csavaroztak, a kisebbek pedig eldöntötték, hogy a tizenöt felajánlott festék közül lila, sárga és piros legyen a pad, majd a kiválasztott festékekkel lefestették az előre elkészített elemeket.

Az építészcsapatot vezető Ásmány Lívia projektmenedzser elmondta, hogy öt-hat éve jött létre Magyarországon a Hello­Wood, amely egy építészeti iroda, és különféle csapatépítő építési programokat valósítanak meg profi építészek mellett a dizájn iránt fogékony, barkácsolásra nyitott fiatalok részvételével. Az egyre népszerűbb HelloWood-táborok mellett a budapesti Közgazdasági Politechnikum Alternatív Gimnáziumban létrehoztak egy Technika Nyitott Barkácsműhelyt, amivel arra az igényre reagáltak, hogy Budapesten nagyon sokan szeretnének fával foglalkozni, de ha valakinek nincs műhelye és nincsenek szerszámai, nagyon nehéz a saját szakmája mellett hobbiszinten elkezdeni. Tapasztalván, hogy milyen közösség­építő ereje van annak, hogy egymás mellett dolgoznak emberek, néhány éve elkezdtek közösségépítő workshopokat szervezni. A Bethlen Gábor Alapnál nyert pályázatnak köszönhetően nyolc határon túli helyszínen is bemutathatják módszerük eredményességét, ebből a második helyszín a ráti gyermekotthon. Előtte a felvidéki Bucson, egy iskolában építettek közösen az iskolás gyerekekkel. Rátra tíz huszonéves szakember érkezett Budapestről, akik többségükben egyetemisták vagy faipari munkások, és évek óta dolgoznak már a HelloWoodban, ők a barkácsolás mellett nagy tapasztalatokkal rendelkeznek abban is, hogy hogyan kell emberekkel dolgozni. A Ráton elkészített köztéri bútort Tóth Ádám tervezte, amely a kezdeti káosz ellenére végül rendben elkészült, közben a gyerekek megtanulták a szerszámok használatát, és megtapasztalták a közös munka örömét is.

Hajnal Virág, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője a Kárpátaljának elmondta: „A mai program a 2018 – a külhoni magyar családok éve programhoz kapcsolódik, amely Magyarország Miniszterelnökségének a programja. Úgy gondoljuk, hogy minden egyes program akkor tud célba érni, ha helybe eljövünk és beszélgetünk azokkal, akiknek szól, és az ő igényeikre szabjuk a programokat.” A ráti csapatépítő esemény mellett számos újabb programmal is készülnek az idei tematikus évben, többek között olyanokkal, mint a Kolompos tábor, valamint a Ringató foglalkozásvezető-képzés, ezért érdemes figyelni a honlapjukat (kulhonicsaladokeve.kormany.hu) és Facebook-oldalukat.

Végül a gyermekotthont képviselő Bíró Mária elmondta: „Nagyon örültünk, hogy a gyerekekkel foglalkoznak, mert ez számukra igen fontos dolog. Különösen fontos a nevelésük szempontjából, hogy asztalosokkal dolgozhattak, elkészíthetnek valamit, ami csak az övék lesz. Ugyanis gyermekotthonunk egyik célja, hogy a gyerekeket munkára neveljük, most ennek a felismerésnek a jegyében vágtunk bele egy szakiskola építésébe is, ahol asztalosokat is fogunk képezni. Fontos, hogy megérezzék a jól végzett munka örömét, és ez a nap ebben nagyon sokat segített nekünk.”

Badó Zsolt