Kupagyőztes és bajnok a Sahtar!

Labdarúgás

2018. május 16., 09:24 , 904. szám

Igazán eredményes hetet tudhat maga mögött a Sahtar Donyeck, miután a Paolo Fonseca által irányított együttes előbb megnyerte a Dinamo Kijev elleni kupadöntőt, majd egy fordulóval a bajnokság vége előtt bebiztosította az újabb bajnoki címét.

A Dnyipro arénában sorra kerülő szerdai kupadöntőben a narancssárga-feketék viszonylag magabiztosan, 2-0-ra nyertek a mindenkori legnagyobb riválisuknak számító Dinamo Kijev ellen – megszerezvén ezzel történetük 12. ukrán kupasikerét –, majd vasárnap jöhetett a bajnoki címet bebiztosító utolsó előtti forduló.

A listavezető az 5. percben büntetőből szerzett Marlos-gólnak köszönhetően végül 1-0-ra megnyerte a találkozót, és ezzel egy fordulóval a bajnokság vége előtt befoghatatlanná vált a Zorja Luhanszk ellen ugyancsak egygólos győzelmet elérő Dinamo Kijev számára. Jó hírnek számít viszont a fővárosiak háza tájáról, hogy a korábban hetekig sérült Kádár Tamás már a kupadöntőt és a vasárnapi bajnoki találkozót is végigjátszotta.

A bronzéremért hajtó Vorszkla Poltava ellen 1-1-es döntetlent elérő FK Mariupol bebiztosította 5. helyét, ami azt jelenti az együttes számára, hogy az Európa-liga 2. selejtezőkörétől kapcsolódhat be a nemzetközi kupasorozatba.

A bronzérem, illetve a kieső sorsának kiléte ugyanakkor az utolsó, 32. fordulóban dől el.

A 31. játéknap eredményei: Sahtar Donyeck–Veresz Rovno 1-0, Zorja Luhanszk–Dinamo Kijev 0-1, FK Mariupol–Vorszkla Poltava 1-1, Sztal Kamenszkoje–FK Olekszandrija 1-2, Zirka Kropivnickij–Kárpáti Lviv 1-1, Olimpik Donyeck–Csornomorec Odessza 1-0.

Egy fordulóval a bajnokság vége előtt biztossá vált, hogy a 75 ponttal első Sahtar Donyeck zsinór­ban másodszor, összességében 11. alkalommal nyerte meg az ukrán bajnoki címet. Az utolsó fordulóban a 70 pontjával mindenképpen ezüst­érmes Dinamo Kijev látja vendégül a címvédőt.

A 46 pontjával 3. Vorszkla Poltavának a zárónapon már egy hazai döntetlen is elegendő lesz a 43 pontos Zorja ellen a bronzérem és az Európa-ligás főtáblás helyhez.

Az alsóházban a 10. helyen álló Zirka Kropivnickij már mindenképpen osztályozóra kényszerül. A kiesést jelentő utolsó helyen jelen állás szerint az egyformán 26 pontos Sztal Kamenszkoje és Csornomorec áll. Közülük a Sztal a Kárpátival, a Csornomorec a Zirkával mérkőzhet majd meg a zárófordulóban a másik osztályozót jelentő 11. pozícióért.

(tamási)