Panasszal él az MKP, mert a szlovák közmédia kevés műsoridőt ad a kisebbségeknek

2018. május 30., 15:43 , 906. szám

Panasszal fordul a Magyar Közösség Pártja (MKP) az illetékes szlovák hatósághoz a nemzeti kisebbségeknek a közmédiában törvényileg előírt műsoridő be nem tartása miatt, és hasonló beadványok küldésére kéri a kezdeményezés támogatóit – jelentette be Őry Péter, a felvidéki magyar párt országos tanácsának elnöke múlt csütörtöki pozsonyi sajtótájékoztatóján.

Szlovákiában a közmédiáról szóló törvény kimondja, hogy a közszolgálati rádióban és televízióban az országban élő nemzetiségeknek az összlakossághoz mért arányában kell műsorsugárzást biztosítani. Bár a törvény már több éve hatályos, az abban foglaltakat az intézmény nem tartja be. A fennálló helyzet rendezését – a meglévő szabályozások összehangolását célzó törvénymódosítási javaslat által – már két éve kezdeményezte az MKP a kulturális tárcánál. Később – a műsorsugárzási arányokat tartalmazó 2016-os jelentés alapján – a Szlovák Rádió és Televízió Tanácsához fordultak megkereséssel, erre azonban választ sem kaptak. Időközben napvilágra került a tavalyi évre vonatkozó jelentés is, amely bizonyította, hogy a műsorsugárzás arányára vonatkozó szabályozást továbbra sem tartják be, sőt még romlott is a helyzet, mivel a nemzetiségi műsorok aránya tovább csökkent.

„A mai napig senki nem tartatja be a közszolgálati médiával a törvény adta kötelességét, ez döbbenetes” – hangsúlyozta Őry Péter. Elmondta: a kialakult helyzet, a vonatkozó törvények folytatódó be nem tartása miatt újabb beadvánnyal fordulnak az ügyben illetékes médiatanácshoz, egyúttal pedig arra kérnek mindenkit, aki fontosnak tartja a kisebbségek helyzetét és a törvények betartását, csatlakozzon beadványukhoz.

(MTI/Kárpátalja)