Gyermeknap Rahón

Olvasói levél

2018. június 4., 13:19 , 907. szám

Június 2-án gyermekektől volt hangos Nejzsmák Emma, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Rahói Alapszervezete elnökének szépen rendbe szedett, színpaddal ellátott kertje. Elsőként tánctudásukat mutatták be a gyerekek, így a megjelentek láthattak magyar csárdást, hucul, ukrán és végül csángó táncot. Tették mindezt az ifjú táncosok ízlésesen elkészített ruháikban. Mindezekért köszönet illeti a tánckar vezetőjét, Szavcsuk Györgyöt, aki évek óta foglalkozik a táncosokkal.

Ezt követően verses előadások következtek a gyerekektől, melyeknek elhangzásakor mindannyian érezhettük, hogy milyen nagy feladat és felelősség hárul ránk, szórványban és tömbben élő magyarokra, hisz ugyancsak „biccen a szó már a száj szögletén”. Annak érdekében, hogy ez változzon, nagyon sok itt még a teendő. Bangó Alíz Kőrösmezőn és Rahón tevékenykedő Petőfi-programos vezetésével a Retro asszonykórus szép népdalokkal szórakoztatta a közönséget.

A délután fénypontja viszont ezután következett, amikor is a Viski Bicskások Czébely József vezetésével táncra hívtak kicsiket és nagyokat egyaránt, így kezdetét vette a táncház. A kissé bátortalan kezdet után ugyancsak belelendült szinte mindenki a táncba, köszönhetően a táncház két vezetőjének, Czébely Ilonának és Takács Ákosnak.

A kiadós tánc után mindenkinek jólesett a finom bográcsos, és aki szomját kívánta oltani, annak is szolgáltak választékkal a szervezők.

A gyerekeknek a házigazda ajándékcsomaggal is kedveskedett. Összességében elmondhatjuk, sikeres és – úgy gondolom – emlékezetes délután volt gyerekek és felnőttek számára egyaránt. Egyöntetűen megállapítottuk, hogy a gyermeknapi rendezvényből ezentúl hagyomány lesz, a táncházat pedig folytatnunk kell ezen a vidéken.

A rendezvényt a helyi alapszervezet, valamint a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezete támogatta.

sj