Trianon – a mi babiloni fogságunk

KÉSZ-rendezvény Beregszászban

2018. június 6., 13:28 , 907. szám

A Beregszászi Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (BKÉSZ) a Pásztor Ferenc Közösségi Ház nagytermében koncerttel méltatta nemzeti összetartozásunk napját, méltóképpen felidézve a nemzetünket ért legnagyobb igazságtalanságot, melynek fájó következményeit máig érezhetjük.

Az ünnepség résztvevőit, közöttük a magyarországi Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnökségét Jakab Eleonóra, a Beregszászi KÉSZ elnöke köszöntötte.

Erdei Péter beregszászi magyar vezető konzul elmondta: „Egyik legfiatalabb ünnepünk a nemzeti összetartozás napja. Nyolc éve foglalta törvénybe a Magyar Országgyűlés, és ez nemcsak írott malaszt maradt, hisz a magyar nemzet nem csak papíron egységes.” A konzul úr hosszasan sorolta, hogy mi mindent megtesz a magyar kormány annak érdekében, hogy a határon túl élő magyarok a nemzet részének tekinthessék magukat.

Makláry Ákos görögkatolikus parochus, a magyarországi Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke köszöntőbeszédében kifejtette: „A nemzeti összetartozás napja bizony szomorú, gyászos. Nem örvendezünk, nem vigadozunk. Bizony egy nemzeti tragédiára emlékezünk, és mégis van ennek az ünnepnek egy másik, előremutató üzenete is… Bizony az élet minden területén összetartozunk: ahogyan a fának a levelei összetartoznak az ággal, a törzzsel és a gyökerekkel. A rómaiakhoz írt levélben azt olvassuk: »Aki az Istent szereti, annak minden a javára válik.« Vajon a magyar nemzetnek hogyan válik a javára az, hogy annak idején, 98 esztendővel ezelőtt több mint 3,6 millió magyar ember akarata ellenére más országok állampolgára lett? Hogyan kell ezt érteni? Kutatom, keresem a válaszokat…” Az atya a zsidók babiloni fogságának példájával adta meg a saját maga által feltett kérdésre a választ, üldöztetésre és számkivetésre volt szükségünk, hogy igazi közösséggé formálódjunk. Trianon – a mi babiloni fogságunk.

Jakab Eleonóra, a Beregszászi Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke hangsúlyozta: „A magyar nemzetet több mint ezer éven keresztül a lelke tartotta fenn a Kárpát-medencében. Az a lélek, amely beleivódott ennek a földnek minden rögébe. Történelmünk során sokszor megtört a nemzet lelke, de mindannyiszor képes volt felemelkedni...”

A rendezvényen a Beregszászi Szent Kereszt Plébánia Krajnikné Hegyi Irén kántor vezette kórusa egyházi és hazafias dalokat énekelt, szívbemarkoló verseket szavalt Kishegyi Mária nyugalmazott magyartanár. Bánk bán áriájának egy részletét Birta István, a Beregszászi Római Katolikus Egyházközség Egyháztanácsának elnöke énekelte. Gyönyörűen énekelt még Szabó Anna és szavalt Bonkaló Beáta.

Jakab Eleonóra elmondta, hogy a nemzeti összetartozás napi ünnepséget követően Beregszászban tartják a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének kihelyezett ülését.

dózsa