Világraszóló kárpátaljai siker

2018. június 13., 08:28 , 809. szám

Kárpátalja magyar labdarúgó-válogatottja nyerte a CONIFA (Független Labdarúgó-szövetségek Konföderációja) által szervezett világbajnokságot. A Londonban rendezett 16 csapatos torna – amelyen a világ nemzeti kisebbsé­geinek futballválogatottjai vettek részt – elődöntőjében földijeink Székelyföld válogatottját győzték le 4-2 arányban. A döntőben pedig a döntetlennel végződött rendes játékidőt követően büntetőkkel verték Észak-Ciprus csapatát. A tizenegyespárbaj hőse a kárpátaljaiak kapusa, Fejér Béla volt, aki 3 büntetőt is hárított.

Ukrajna már a sportban is szeparatizmust lát!

A CONIFA nyilatkozatban reagált Ihor Zsdanovnak, Ukrajna sportminiszterének kijelentésére, miután a CONIFA által szervezett tornán Kárpátalja csapata nyerte a világbajnoki címet. A miniszter hivatalos Facebook-oldalán arra szólította fel az Ukrán Biztonsági Szolgálatot (SZBU), hogy súlyának megfelelően reagáljon egy ilyen „nyílt sportolói szeparatizmusra. Ki kell hallgatni a csapat játékosait, valamint meg kell vizsgálni a »kárpátiak« megbízott szervezőinek a cselekedeteit Ukrajna területi integritásának megsértése miatt, valamint meg kell vizsgálni, hogy köthetőek-e terrorista, valamint szeparatista csoportokhoz.”

A CONIFA-t is értesítették az Ukrán Labdarúgó-szövetségnek a hivatalos honlapján megjelent nyilatkozatban olvasható azon szándékáról, hogy a kárpátaljai csapat játékosait alaposan át kell vizsgálni, továbbá eltiltanák a csapat összes játékosát az ukrán szövetség égisze alatt Ukrajna területén zajló amatőr és profi versenyektől, valamint arra szólították fel az ukrán bűnüldöző szerveket, hogy vegyék figyelembe a jelzett játékosok részvételét a CONIFA által szervezett versenyeken és ellenőrizzék a szeparatizmus és Ukrajna területi integritásának és sérthetetlenségének propagandájával kapcsolatos tevékenységüket.

A CONIFA kihangsúlyozza, hogy a szövetség egy Svédországban bejegyzett, politikailag semleges, önkéntes karitatív szervezet. A CONIFA nem foglal állást a tagszervezetek politikai státuszát illetően. Továbbá azt állítja, hogy legjobb tudása szerint Kárpátalja csapatának játékosai, ügyintézői, tisztviselői soha nem fejeztek ki szeparatista érzéseket vagy ambíciókat. A csapatnak régóta létező és bizonyítható története van, amely magába foglalja a régió kettős örökségét; a csapat zászlója és logója mindkét zászlót tartalmazza, s a csapat a pályán is ukrán és magyar színeket visel.

Sascha Düerkop, a CONIFA főtitkára elmondta: „A CONIFA aggasztónak tartja a Kárpátalja csapat játékosai iránt érdeklődő telefonhívásokat. A CONIFA továbbá úgy véli, hogy az Ukrán Labdarúgó-szövetség a Kárpátalja csapat játékosainak eltiltását kezdeményező javaslatának a megvalósítása drákói és igazságtalan intézkedés lenne. Úgy hisszük, mindenkinek képesnek kell lennie az identitását a labdarúgáson keresztül képviselni. A CONIFA a Kárpátalja játékosai mellett áll és figyelemmel fogja kísérni a fejleményeket. Felszólítjuk Zsdanov miniszter urat és az Ukrán Labdarúgó-szövetséget álláspontjuk felülvizsgálatára.”

(fiba/conifa.org/ba)