Elkezdődött a felvételi időszak

II. RF KMF Felsőfokú Szakképzési Intézete

2018. június 16., 18:25 , 908. szám
Bárány Béla

Megkezdődött a felvételi időszak az ország felsőoktatási intézményeiben, mostantól fokozottan oda kell figyelniük a különböző jelentkezési, okmánybeadási stb. határidőkre, a felvételi előírásokra a továbbtanulni szándékozóknak. Ezért Bárány Bélát, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felvételi Bizottságának titkárát arra kértük, foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat az érdeklődők számára. Beszélgetésünk első részében a beregszászi főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetébe jelentkezők számára igyekszünk remélhetőleg minél több hasznos tudnivalóval szolgálni.

– Milyen szakokra és kiket várnak a felsőfokú szakképzési intézetbe?

– A Rákóczi-főiskola felsőfokú szakképzési intézete „ifjú szakember” szintű képzést kínál a továbbtanulni szándékozóknak óvodapedagógia, szociális munka, számvitel és adóügy, alkalmazott matematika, valamint turizmus szakokon. Képzéseinkre egyaránt jelentkezhetnek az általános iskolai és a középiskolai végzettséggel rendelkező diákok.

– Lássuk előbb, mire készüljenek azok, akik az általános iskola befejezése után felvételiznek!

– Az általános iskolai végzettséggel rendelkezők július 2. és július 14. között nyújthatják be jelentkezésüket hétköznapokon 8.00 és 17.00 óra, szombaton 8.00 és 12.00 óra között a Beregszász, Kossuth tér 6. szám alatti felvételi irodánkban. A felvételi kérelmeket csak személyesen, papíralapon lehet benyújtani.

A jelentkezéshez a következő okiratokra, illetve ezek másolataira lesz szükség:

- személyi igazolvány (azoktól a jelentkezőktől, akik 2018. május 1-je után töltik be a 14. életévüket, a keresztlevelet is elfogadják);

- hadkötelesek esetében katonakönyv vagy sorkötelesi könyvecske a hadkiegészítő parancsnokságról;

- a már megszerzett végzettséget igazoló okmányok, melyek alapján a jelentkezés folyik és azok melléklete;

- 4 db 3x4 cm-es színes arcfénykép.

– Mikor kezdődnek a felvételi vizsgák az általános iskolai végzettség alapján jelentkezők számára?

– A felvételi vizsgákra július 15–22. között kerül sor. A jelentkezőknek két felvételi vizsgán kell megfelelniük: az egyik megmérettetés minden szak esetében tollbamondás ukrán nyelvből, a másik vizsgát egy közismereti tárgyból kell tenni, amelyet a felvételiző által választott szaktól függően intézményünk határoz meg. A számvitel és adóügy, valamint az alkalmazott matematika szakok esetében ez a tárgy a matematika, a turizmusnál a földrajz, a szociális munka, valamint az óvodapedagógia szakokra jelentkezőknél pedig a magyar és világirodalom. A felvételi vizsgatárgyak követelményei elérhetők honlapunkon: www.kmf.uz.ua.

– Mi az eljárás azok esetében, akik a középiskola elvégzése után szeretnének az „ifjú szakember” képzési szinten meghirdetett szakokra jelentkezni?

– A 11. osztály befejezése után jelentkezők a külső független értékelésen szerzett szertifikátok alapján nyerhetnek felvételt intézetünkbe. Ők sikeres felvételi esetén a második évfolyam megüresedett helyein kezdhetik meg tanulmányaikat. Minden szakon kötelező a felvételihez a szertifikát ukrán nyelvből és irodalomból. A másik szertifikátot egy, az intézményünk által a választott szakhoz előírt közismereti tárgyból kell, hogy megszerezzék a jelentkezők. A számvitel és adóügy, valamint az alkalmazott matematika szak esetében ez a tárgy a matematika, a turizmusnál a földrajz, a szociális munkánál Ukrajna története. Az óvodapedagógiára jelentkezők választhatnak: vagy biológia szertifikátot mutatnak be, vagy magyar nyelvből tesznek belső felvételi vizsgát intézményünkben.

Felhívnám a figyelmet, hogy az „ifjú szakember” képzési szint második évfolyamára csak elektronikusan lehet jelentkezni, azaz a felvételizőknek július 2–25. között regisztrálniuk kell felhasználói fiókjukat az országos elektronikus jelentkezési rendszerben, a http://ez.osvitavsim.org.ua című honlapon.

– Milyen adatokat szükséges megadni a felhasználói fiók regisztrációjához?

– A felhasználói fiók regisztrációjához meg kell adni a jelentkező e-mail-címét, a megszerzett szertifikátok adatait, a középiskolai végzettséget igazoló oklevél és melléklete adatait, az érettségi bizonyítvány átlageredményét, valamint fel kell tölteni a felhasználói fiókba a végzettséget igazoló oklevél mellékletének és egy 3x4 cm-es színes arcfényképnek a szkennelt változatát. Később, július 12. és augusztus 8. között elektronikus formában be kell nyújtani a jelentkezési kérelmet, azaz a felhasználói fiókon keresztül ki kell választani azt a szakot, amelyre a felvételiző jelentkezni szeretne. Felhívom a felvételizők figyelmét, hogy a felhasználói fiók regisztrációjának és az elektronikus jelentkezési kérelmek benyújtásának megkönnyítése érdekében a Rákóczi-főiskola felvételi irodája konzultációs központot hoz létre, ahol a jelentkezők segítséget kaphatnak felhasználói fiókjuk megnyitásához és a felvételi jelentkezéshez szükséges okiratok feltöltéséhez.

– Mikor zárul a felvételi folyamat a felsőfokú szakképzési intézetbe jelentkezők számára?

– Az általános iskolai végzettség alapján jelentkezők közül felvételre ajánlottak névsorát július 24-ig kell kihirdetnünk, majd augusztus 9-ig a középiskolai végzettséggel rendelkezők ügyében is megszületik a felvételi bizottság döntése.

Befejezésül szeretném felhívni a jelentkezők figyelmét, hogy a felvételi eljárással kapcsolatos bármilyen kérdésben egyedül a Rákóczi-főiskola 2018. évi felvételi szabályzata (www.kmf.uz.ua) tekinthető minden részletre kiterjedő és az esetleges panaszok, jogorvoslati lehetőségek szempontjából is mérvadó dokumentumnak. (Folytatjuk)

hk