Négy luxus-Mercedessel bővítenék az elnöki autóparkot

2018. június 22., 12:28 , 910. szám

Az ukrán elnök autóparkját két új páncélozott Mercedessel tervezik bővíteni, amelyek irányára egyenként kb. 800 ezer dollár lesz. Ezenkívül az Állami Ügyintézési Főosztály (DUSZ) gépkocsiparkjának szándékában áll beszerezni két további reprezentatív osztályú járművet ugyanebből a típusból – jelentette az UNIAN hírügynökség a TSZN nyomán.

A TSZN összeállításából kitűnik, hogy a Prozorro közbeszerzési rendszerben megjelent információk értelmében mind a négy gépkocsinak idei gyártásúnak kell lennie, ezen belül a két páncélozott példányt a legmagasabb szintű golyó és gránát elleni védelemmel, valamint minden lehetséges kényelemmel el kell látni. Az autók egyikét éjjellátó rendszerrel is fel kell szerelni.

Minderre több mint kétmillió dollárt készek elkölteni. Az összeg megdöbbentő, de az elnöki autóparkban azt állítják, az ár alacsonyabb lesz az árverésen való részvétel miatt. Rámutattak arra is, hogy a járműveket nem Porosenko számára vásárolják, azokon a magas rangú külföldi vendégeket fogják szállítani.

A Transparency International korrupcióellenes szervezetnél a 800 ezer dolláros árat egyetlen autóért túlzottnak tartják, még ha nem is végleges árról van szó. Azt gyanítják, a szerződés feltételeit úgy állították össze, hogy azok egy konkrét eladónak feleljenek meg.

„Véleményünk szerint az irányár túlbecsült, az üzletkötés vagy az árverés során nyilvánvalóan csökkenni fog, és a megrendelő jelentheti, hogy megtakarítást ért el. Úgy gondolom, a DUSZ már tudja, milyen autót akar, milyen autót vásárol, valamint potenciálisan ki fogja felajánlani és eladni számukra ezt az autót” – véli Viktor Nestulja, a szervezet innovációs projektek programjának igazgatója.

Olekszij Daskovszkij, az egyik autótuning-szalon tulajdonosa szerint a hasonló felszereltségű és védelemmel ellátott Mercedes modell az ukrán piacon mintegy 630 ezer dollárért szerezhető be a tenderben szereplő 800 ezerrel szemben.

A vendégeknek szánt drága autók mellett Petro Porosenko járművei valamivel szerényebbeknek tűnhetnek. Az ukrán elnök szintén két páncélozott S-osztályú Mercedesen közlekedik, de azok régebbi típusok, még elődjétől, Viktor Janukovicstól örökölte meg őket.

Egyébként a posztszovjet államok vezetőinek körében meglehetősen elterjedt közlekedési eszköz a drága páncélozott személygépkocsi. Például Alekszandr Lukasenko, az általában szerénynek mutatkozó fehérorosz vezető szintén a luxus-Mercedest kedveli, s járműparkjában egy Maybach-ot is találunk.

Viszonyításul mondjuk el, hogy Angela Merkel egy körülbelül 250 ezer euró értékű páncélozott Audin közlekedik. A hazai autóipart támogatja Emnanuel Macron francia elnök is, akinek páncélozatlan Citroen crossovere mintegy 35 ezer euróba kerül. Valamennyi európai állam- és kormányfő közül Mark Rutte holland miniszterelnök a legszerényebb, aki 40 dollár értékű kerékpárján közlekedik, miközben az ország vendégeinek természetesen rendelkezésükre áll a hagyományos gépkocsikonvoj.

Az UNIAN emlékeztet, korábban az Ukravtodor egy olyan céget választott, amely 30 millióért fogja ellenőrizni az utak javításának minőségét.

(unian.ua/Kárpátalja)