Július 1. után is mindenkit fogadniuk kell az orvosoknak

2018. június 24., 15:18 , 910. szám

A polgárok július 1-je után is megkapják a szükséges egészségügyi ellátást bármelyik egészségügyi intézményben, függetlenül attól, aláírták-e már a nyilatkozatot választott orvosukkal vagy sem – írja az Ukrajinszka Pravda az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása nyomán.

„Bizonyos egészségügyi intézmények nevében azt a hamis információt terjesztik, hogy ez év július 1-jétől azok az emberek, akik nem írtak alá nyilatkozatot a terapeutával, gyermekgyógyásszal vagy családorvossal, csupán sürgősségi ellátásban fognak részesülni.

Ez a tény nem felel meg a valóságnak. Az egészségügyi ellátáshoz való jogot az Alkotmány és Ukrajna más törvényei is garantálják” – áll a tárca közleményében.

Az Ukrajinszka Pravda valószínűsíti, az efféle híresztelések mögött az állhat, hogy 149 egészségügyi alapellátást nyújtó intézmény esetében, amelyek már szerződést kötöttek az Ukrán Nemzeti Egészségügyi Szolgálattal (NSZZU), megváltozik a finanszírozás mechanizmusa. Az új finanszírozási mechanizmus azt jelenti, hogy az NSZZU-val szerződött intézményeket 2018 végéig két mechanizmus alapján tervezik finanszírozni. Azon betegek után, akik aláírták a nyilatkozatot választott orvosukkal, az állam az életkori együtthatók figyelembevételével 370 hrivnyát fizet. Pótlólagosan 240 hrivnyára számíthatnak ezek az intézmények azon páciensek után, akik az általuk ellátott területen laknak, de még nem választottak orvost.

Azon intézményeket, amelyek csak a jövőben készülnek szerződni az NSZZU-val, a harmadik negyedévtől az „egészségügyi szubvenció elve alapján” fogják finanszírozni.

Az Ukrajinszka Pravda hangsúlyozza, hogy az állam az intézmények finanszírozásának mechanizmusától függetlenül továbbra is fizet valamennyi polgár egészségügyi ellátása után.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)