Biológiai növényvédelem IV. A paprika védelme

2018. június 27., 09:23 , 910. szám

A zöldséghajtatás egyik fő növénye a paprika. Egy­aránt jelen van a szabadföldi, a hideg- és a fűtött fóliás termesztésben. A biológiai növényvédelem szempontjából a legalkalmasabbak és a leggazdaságosabbak a jól klimatizált, nagy légterű, hosszúkultúrás termesztő berendezések.

A tripszek elleni védekezés

A védekezést már a kiültetés és a kártevők megjelenése előtt meg kell kezdeni. Fontos a fólia gyom- és kártevőmentesítése, hogy tisztán tudjuk indítani a kultúrát. Lehetőleg a palánták is legyenek tripsz- és kártevőmentesek. A tripszek előrejelzéséhez a megfigyelés mellett a kék színű ragadós színcsapdák alkalmazása ad segítséget. Minél nagyobb a tripszfertőzés, annál költségesebb lesz a védekezés. Tripszfertőzés esetén, mielőtt betelepítenénk a természetes ellenséget, javasolt egy növényvédő szeres megelőző kezelés.

A természetes ellenségek betelepítését az első virágok nyílása után kezdhetjük. A ragadozók a virágporon is megélnek és szaporodnak. A védekezés során egy ragadozó atka- és egy ragadozó poloskafajt együttesen alkalmazzunk. Az Amblyseius cucumeris ragadozó atkák kitelepítése tenyésztőtasakos módszerrel történik. Dózis: 1 tasak/2 m2, egyenletesen kijuttatva. Szaporodásukhoz magas páratartalom szükséges. Két-három héttel a kihelyezést követően a tasakokat helyezzük át más növényekre. Az atkák vándorlásuk során elfogyasztják a tripszek különböző lárvaalakjait. A kifejlett tripszek ellen, méretük miatt, nem alkalmazhatók.

Ám az atkák mellett alkalmazott ragadozó poloskák (Orius sp.) a tripsz minden alakját képesek pusztítani. Kihelyezésük: alapbetelepítésként 1 db/m2, szórópalackból. Eredményesebb szaporodás érdekében egymáshoz közeli növényekre szórjuk őket. Két-három hét alatt fokozatosan széterjednek a kultúrában. Abban az esetben, ha még nagyobb tripszfertőzés lépne fel (szármaradványok, másik fóliasátorból való áthurcolás miatt stb.) 1-2 db/m2 Orius betelepítése szükséges a gócpontokra. A fertőzési pontok veszélyét csökkenthetjük még további Amblyseius cucumeris 10 db/gócpont adagú rátelepítésével.

A talajból kirepülő tripszek ellen Hypoaspis miles talajlakó ragadozó atkát szórhatunk a talajra vagy közegre 100 db/m2 adagban, így azok elfogyasztják a tripszek álbáb alakjait.

A levéltetvek elleni védekezés

Ez a legnehezebb és legösszetettebb része a védekezésnek, mivel a tetvek számos faja fordulhat elől, szaporodásuk robbanásszerű, és az ellenük alkalmazott szervezetek többsége fajspecifikus, vagyis csak bizonyos tetűfajokat képes pusztítani. Ellenük fürkészdarazsakat (Aphidius colemani, Aphidius ervi), gubacsszúnyogot (Aphidoletes aphidimyza), illetve zengőlegyet (Episyrphus balteus) telepíthetünk.

A fürkészdarazsak közül az Aphididusokat a levéltetű-kolóniákra is telepíthetjük. A csíkos és foltos burgonya-levéltetű ellen a gubacsszúnyogokat alkalmazhatjuk, gócpontokra telepítve, 5-10 db/gócpont adagban. A gubacs­szúnyog-bábokat a gócpontok alá, a talajra vagy közegre szórjuk. A kikelő egyedek a tetűtelepek mellé rakják petéiket, és a kikelő lárvák elfogyasztják a kártevőket.

A takácsatka elleni védekezés

A levéltetvekkel ellentétben ez könnyebben megoldható feladat. Fontos a kártevők minél előbbi felfedezése. Itt nem tudunk színcsapdát alkalmazni, csak rendszeres megfigyelést! A kártevő megjelenése előtt megelőzésképpen telepíthetünk Amblyseius californicus ragadozó atkát 2 db/m2 dózisban. Ezek a ragadozók 5-6 hétig képesek préda nélkül fennmaradni.

Az első atkák megjelenésekor telepítsük a Phytoseulus persimilis ragadozó atkákat a kialakult gócpontokra min. 20 db/gócpont adagban. A pontos adag meghatározása mindig a fertőzés nagyságától függ.

A molytetvek elleni védekezés

A paprika nem kifejezetten tápnövénye a molytetveknek. Azonban előfordulhat fertőzésük, amit a már korábbi cikkeinkben említett Encarsia formosa fürkészdarazsak telepítésével könnyen leküzdhetünk. A fürkészdarazsak bábjait tartalmazó kártyákat, általában 1-2 db/m2 adagban, a növények szárára akasztjuk.

A gyapottok-bagolylepke elleni védekezés

A lepkék közül ez a legveszélyesebb. A védekezést a rajzáshoz kell igazítani, szexferromon-csapdákkal figyelhetjük a nemzedékek megjelenését. Összetett védekezésre van szükség ellenük. A Trichogramma sp. fürkészdarazsakat 15-20 db/m2 adagban telepítsük, heti ritmusban a rajzás egész ideje alatt. A fürkészdarazsak mellett szükséges a kiegészítő védekezés a Dipel vagy Steward 30 DF készítmény hetenkénti permetezésével. Ez a szer a hasznos szervezetekre veszélytelen baktériumot tartalmaz, mely a leghatásosabb a bagolylepkehernyók korai fejlettségi állapotában.

A szélesatka elleni védekezés

Sajnos a szélesatka ellen nincs jól alkalmazható természetes ellenség. Az Orius poloskák fogyasztják ugyan őket, de még nagy egyedszámban sem képesek hatékony védelmet biztosítani. Ilyen esetben minél hamarabb kémiai korrekciós kezelés szükséges, mivel a szélesatka igen gyorsan szaporodik. Az idejében észlelt gócpontokra kiszórt kénpor foltszerű kiszórásával megállítható a fertőzés. A kezelt területeken így a természetes ellenségek is kipusztulnak, ám néhány hét alatt vissza is tudnak települni.

Betegségek elleni védekezés

Számos hervadásos betegséget okozó gomba támadhatja a növényeinket (Fusarium, Pythium, Rizoctonia, Verticillium). A fertőzések megelőzésére legalkalmasabb a sugárgombát tartalmazó Mycostop készítmény használata. Legcélszerűbb alkalmazása a palántakori beöntözés, vagy a kiültetés előtti gyökérzóna-kezelés. A Mycostopot mindig be kell mosni tiszta vízzel a talajba, mert a felszínen maradó készítmény a fény hatására tönkremegy!

Penészek ellen mindig időben és rendszeresen szellőztessünk!

Sclerotinia, vagyis fehérpenész ellen a KONI nevű készítményt alkalmazhatjuk, mely olyan gombát tartalmaz, amely elpusztítja a fehérpenész képleteit a talajban.

A paprikalisztharmat az egyik legveszélyesebb betegség, ami korai lombhullást idéz elő. Védekezésként csak kémiai készítményeket tudunk használni. Szisztemikus blokkot alkalmazzunk, ami azt jelenti, hogy egy hatásos növényvédő szert többször egymás után alkalmazunk, így hatóanyaga felszívódhat a növénybe. A dózist fokozatosan csökkenteni kell, így elkerülhetjük a káros szermaradványokat a növényben. Megelőző kezeléseket jó eredménnyel alkalmazhatunk.

Balog Nóra,
a „Pro Agricultura Carpatika”
Kárpátaljai Megyei Jótékonysági  Alapítvány munkatársa