Máltai Ifjúsági és Mozgássérülttábor

2018. június 27., 09:52 , 910. szám

Idén a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceumban szervezett sérült gyermekek számára tábort a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat. Makuk János, a szeretetszolgálat elnöke elmondta, hogy tizennyolc év alatt most ötödik alkalommal szerveztek hasonló tábort, 2000-ben, 2010-ben, valamint a három legutóbbi évben. A főleg magánszemélyek adományaiból megszervezett, a Magyar Máltai Lovagok Szövetsége és a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége által is támogatott rendezvényen 40 gyermek pihenhetett 10 önkéntes felügyelete mellett.

A táborlakók számára a Beregszászi Járási Máltai Szeretetszolgálat ifisei igyekeztek érdekesebbnél érdekesebb programokat kitalálni. A Kárpátalján született, de Szolnokon élő Demény István világutazó Hawaii-t és Malajziát mutatta be élményszámba menő, fényképekkel és számos érdekes történettel fűszerezett előadásaiban. Kedden csapatversenyt szerveztek, majd kalózdiszkót. Ottjártunkkor, szerdán mozgáskorlátozott-vetélkedőkön mérhették össze ügyességüket egészséges és sérült táborozók, majd íjászkodás és úszás várt a gyerekekre. Táncházat tartott a táborban a magyar népzenét játszó Sodró népzenei együttes. A tervezett programok között szerepelt egész napos kirándulás Kárpátalja egyetlen gejzírjéhez, majd őzikesimogatás, és ellátogattak Huszt várába is. Vendégül látták a táborban Nagy János ismert kenust is, aki egy baleset miatt maga is mozgássérült lett, és bemutatta a gyerekek számára a vízi sportokat. Lőrincz P. Gabriella meséket mondott, az ArtTisza Művészeti Egyesület tagjai kézműves-foglalkozásokat is tartottak a gyerekek számára, és még számos érdekes programon vehettek részt.

A tábor mindennap imával zárult, megtanították imádkozni is a részt vevő gyerekeket, mindent megtettek azért, hogy közelebb kerüljenek Istenhez.

A tábor céljával kapcsolatban Makuk János elmondta: „Célunk volt, hogy a fiatalokat szociálisan érzékenyebbé tegyük, az egészséges fiatalok kerüljenek kapcsolatba sérült társaikkal, kössenek barátságot egymással, a fogyatékos gyerekek pedig kicsit kiszabaduljanak a monoton hétköznapokból, és önfeledten tudjanak együtt játszani egészséges társaikkal.”

dózsa