Nacionalizmus, fasizmus, „magánhadseregek”

2018. július 11., 21:37 , 912. szám

Kijevből egyre gyakrabban hallatszanak a neonáci szervezeteket bíráló kijelentések, holott még nem is olyan régen oroszbarát propagandának számított azt állítani, hogy Ukrajnában nemcsak a radikális hazafiak, hanem a nácik is elszaporodtak. Mivel a nem kormánypárti média már évek óta eredménytelenül foglalkozik a témával, aligha hihető, hogy az ukrán politikusok most egyik napról a másikra ráébredtek a tévedésükre. Sajtóvélemények szerint inkább a közelgő választásoknak tudható be a váratlan szemléletváltás.

Arszen Avakov belügyminiszter a G7-országok kijevi diplomatáival találkozva is szóba hozta a témát, javasolva, hogy tiltsák meg a beutazást a neonáci szervezetek képviselőinek az Európai Unió országaiba. Érvelése szerint Ukrajna nagy figyelmet fordít a neonáci szervezetekre, s igyekszik olyan atmoszférát teremteni, hogy ne érje meg csatlakozni ezekhez a mozgalmakhoz. A 17 évesek számára kalandnak tűnhet például részt venni a futballhuligánok valamelyik összetűzésében, s ezért a börtönben tölteni egy-két napot, de visszatartó erővel bírhat a tudat, hogy ezért kitilthatják őket a civilizált európai országokból – érvelt a tárcavezető. Újságírók eközben meglehetősen furcsának tartják, hogy a Belügyminisztérium most váratlanul elismeri: mégiscsak akadnak neonácik az ukrán stadionok környékén.

A Sztrana.ua portál összeállításában ennél is tovább megy. Mint írják, a belügyminisztert nem aggasztotta a probléma, amikor a neonáci fanatikusok százával vonultak be harcolni az ATO-ban – közülük került ki az Azov ezred magja. A portál hozzáteszi, azért is nehéz megítélni egyelőre, mennyire őszinték Avakov szándékai, hiszen mostanáig senkit nem ítéltek el neonáci hátterű bűncselekményért. Sőt, e szervezetek némelyikét (például a Nemzeti Hadtestet) egyenesen kapcsolatba hozzák a belügyminiszterrel. Példának felhozzák, hogy két hónapja Avakov azt ígérte, eljárnak Tetjana Szojkinának, a Pravij Szektor radikális szervezet odesszai vezetőjének antiszemita kijelentései ügyében, azóta azonban semmit nem hallani az ügyről. Állítólag ki sem hallgatták Szojkinát.

A parlament „majdanos” frakcióiból is hallatszanak immár a neonácikat és a törvénytelen erőszakot elítélő hangok. Musztafa Najjem, a Petro Porosenko Blokkja (BPP) párt képviselője a lembergi romagyilkosság után azt mondta, hogy a külföldi újságírók egyre gyakrabban kérdezik őt az ukrajnai fasizmusról.

„Sokáig féltünk kiejteni ezt a szót (fasizmus – a szerk.). Reméltük, valahogy elmúlik magától. Nem múlt el. És most, hogy a vészcsengő első hangjai ne váljanak nemzeti járvánnyá, itt az ideje hangosan is kimondani és elismerni, hogy a rasszizmus megjelent társadalmunkban, s rendszerjellegű” – írta a honatya a Facebook közösségi oldalon, felszólítva a rendőrséget, hogy ne csak azokat tartóztassák le, akik a legutóbbi roma pogrom alatt kerültek kézre, hanem mindenkit, akinek köze volt a többi faji alapú támadáshoz.

Néhány napja a képviselő az álrendőrségi struktúrák ellen emelte fel a szavát, amelyeket tucatszám hoznak létre Ukrajnában, s amelyek személyi állományát – bár Najjem erről hallgat – a Sztrana.ua szerint többnyire a nacionalisták közül vagy az ATO-t megjárt katonákból toborozzák.

„Országunkban törvénytelen önkormányzati képződmények tucatjai működnek, amelyek a bűnüldöző szervek funkcióit imitálják a régiókban. […] Valamennyi önkormányzati vállalatként van bejegyezve, formálisan vagyonvédelmi funkciókat látnak el. Valójában azonban ezek kisebb hadseregek, amelyeket a helyi tanácsok hoztak létre, hogy a regionális kisurak kedvében járjanak” – írta felháborodottan a képviselő.

„Eddig az ország 16 városában találtunk ilyen, a bűnüldöző szerveket helyettesítő kommunális vállalatokat. Éspedig: Odesszában, Kijevben, Vinnicjában, Dnyipróban, Harkivban, Kamjanszkéban, Luckban, Irpenyben, Csernyihivben, Krivij Rihben, Kamjanec-Pogyilszkijban, Bila Cerkvában, Lembergben, Ivano-Frankivszkban, Szumiban és Hmelnickijben. Csak emlékeztetni szeretnék, hogy közelegnek a választások. Fennáll a veszélye, hogy a választási kampány közben és közvetlenül a választások alatt ezek a képződmények a helyi hűbérurak és a hivatalban lévő adminisztrációk fegyvereivé válnak” – adott hangot meggyőződésének Najjem.

A képviselő szerint ezeknek a „magánhadseregeknek” a Belügyminisztérium adja ki a működési engedélyt. Ráadásul Avakov hivatala már igyekszik ellenőrzése alá vonni a kvázi rendőri csoportosulásokat.

„Tudomásom szerint jelenleg a Belügyminisztérium Ukrajna Nemzeti Rendőrségével és a helyhatósági szervekkel közösen az egyik városban kísérleti projektet valósít meg ennek a problémának a megoldására. Hogy milyen eredménnyel, azt majd az idő mutatja meg; de ha sikeres lesz, ezeknek a hadseregeknek el kell tűnniük, átadva a helyet a törvényes bűnüldöző szerveknek” – írta Najjem.

A Sztrana.ua szerint mindebből az következik, hogy a kormányzat igyekszik elválasztani az elvből nacionalistákat azoktól, akik „saját játszmát” folytatnak, azaz ellenfeleik lehetnek a közelgő választásokon. A portál szerint a hatalom még nem döntötte el, hogy határozottan szembeszáll-e ezekkel a nacionalista csoportosulásokkal, azonban valószínű, hogy addig is történnek majd kísérletek a probléma bürokratikus úton történő megoldására. Annak ugyanakkor kicsi a valószínűsége, hogy erőhöz folyamodjanak a szervezetek teljes felszámolása érdekében. Már csak azért sem valószínű az eseményeknek ez a kimenetele, mert a nacionalista mozgalmak szorosan összefonódnak, jól felfegyverzettek, és csendben gyűlölik a kormányzó elitet. Tisztában vannak azzal is, hogy a mostani kormányzatnak már nincs sok hátra, ezért valószínűleg új patrónusokat keresnek maguknak azok között, akik 2019-ben eséllyel indulnak a választásokon.

zzz