Kárpátalján 5,2 ezer munkanélkülit tartanak nyilván

2018. július 15., 12:36 , 913. szám

A kárpátaljai munkaerőpiaci helyzetről Jurij Fuscsics, a Kárpátaljai Megyei Foglalkoztatási Központ igazgatója nyilatkozott az egyik regionális tévécsatorna újságíróinak – írja a Zakarpattya Online.

„Jelenleg a Kárpátaljai Megyei Foglalkoztatási Központban 5,2 ezer munkát kereső személyt tartanak nyilván. Ez körülbelül a fele a három évvel ezelőtt regisztráltaknak. A megye munkaerőpiacán hiány alakult ki a szakképzett dolgozókból, a kárpátaljaiak nem készek munkát vállalni a felajánlott bérekért. Ezeknek a jelenségeknek a következménye a munkaerő jelentős kiáramlása a szomszédos országokba” – jelezte Fuscsics.

Az igazgató szerint az állami foglalkoztatási szolgálat mindent elkövet a munkaerőpiaci helyzet javítására. Így szakmai tanácsadást végeznek az iskolás fiatalok körében; igyekeznek operatívan tájékoztatni a lakosságot a betölthető munkahelyekről, a bérekről és a munkafeltételekről, többek között állásbörzék szervezésével; segítenek a munkavállalók átképzésében versenyképességük javítása érdekében; s együttműködnek a munkaadókkal, az oktatási intézményekkel, a szociális partnerekkel, hogy az eddigieknél hatékonyabban tudjanak reagálni egymás és általában a társadalom igényeire.

Jurij Fuscsics hozzátette, további szolgáltatásuk, hogy az érdeklődőket igyekeznek felkészíteni saját vállalkozásuk elindítására.

(zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)