„A legnagyobb ajándék az idő, amit együtt töltünk”

2018. július 24., 18:53 , 914. szám

Múlt pénteken Gui Angéla egészségkommunikációs szakértővel, karitatív futónagykövettel a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthonba látogattak az M2 Petőfi TV és a Holnap tali! sztárjai.

Angéla 2 éve járt először az otthonban, tavaly pedig az első kárpátaljai jótékonysági futása során a Bethesda Gyermekkórház orvosaival érkezett Nagydobronyba.

„A gyerekekkel való találkozásaink során kiderült, hogy nézik a Holnap tali! sorozatot és rajonganak a színészekért – idézte fel Angéla. – Amikor megtudták, hogy ismerem a producert és a stábot, megkérdezték, hoznék-e autogramot tőlük. Aztán egy nehéz budapesti nap után történt még egy fantasztikus dolog. Az Egy vérből vagyunk futás során nekik is gyűjtöttem adományokat, amiből rendbe tettek egy szobát, és életem eddigi legnagyobb megtiszteltetéseként a 6-os csoport termét elnevezték rólam. Volt már a nevem kiírva sok helyen: minisztériumban, nagykövetségen, szerkesztőségben, de egyik sem jelentett annyit, mint ez az árva gyermekek által rajzolt névtábla a nagydobronyi gyermekotthonban. Van egy másik szoba is, amelyet ki kellene festeni, és így jött az ötlet, megkérdeztem a sorozat producerét, Kirády Attilát, lenne-e kedve a filmben szereplő színészekkel együtt eljönni Nagydobronyba.”

– Angélával már régóta ismerjük egymást, mert több jótékonysági rendezvényen futottunk és dolgoztunk együtt – avatkozik a beszélgetésbe Attila, aki hosszútávfutó és a Károli Gáspár Református Egyetemen is tanít. – Mesélt a tavalyi futásáról, amibe szintén besegítettem. A gyerekek beszéltek arról, hogy nézik és sokan szeretik az általunk forgatott produkciót, sőt rajongóink is vannak közöttük. Ekkor felmerült a gondolat, miért ne látogathatnánk meg őket? A szabadságok és a forgatások miatt csak két főszereplőnk – Derék Bence, Kirády Marcell – tudott eljönni, de a többiek is küldtek ajándékokat, zenészek, színészek is tettek felajánlásokat, azokat is elhoztuk.

„A Petőfi TV kollektívája is gyűjtött adományokat és ajándékokat, a vendégek is hoztak – meséli Strumpf Kata, az M2 Petőfi TV szerkesztőriportere.

Teltek a dobozok, zsákok, amelyekben volt kerékpár, biciklisisak, plüssjáték, tisztálkodószerek, mesefilmek, címeres póló, bögrék és még sok egyéb ajándéktárgy. Az Én vagyok itt! vendégei, közte Rókusfalvy Pál, Fejős Ádám, Lola és Hajmásy Péter, valamint az M2 Petőfi TV és a Holnap tali! stáb felajánlásainak köszönhetően gazdag ajándékcsomagokkal érkeztek.

– Gyermekeink nagyon várták a színészeket, nagy volt az öröm és az izgalom, látszott rajtuk, mennyire jólesik nekik, hogy Budapestről veszik a fáradtságot, és a határon át érkeznek hozzájuk, hogy együtt lehessenek a lányainkkal, örömöt szerezzenek nekik, és emellett karitatív tevékenységet is végezzenek – tudtuk meg Katona Viktóriától, az intézmény lelkész­igazgatójától.

S lám, hosszas lelkes szervezés és lázas várakozás után begördült az otthon udvarára a sorozat busza. A lányok hangos üdvrivalgással fogadták Angélát és a csapatot. A szoros baráti vagy ismerkedési ölelések után következtek az elmaradhatatlan szelfik, heves focimérkőzés, sok-sok beszélgetés, és persze közös munka: együtt újjávarázsolták a közösségi szobát, ahol a magántanulók fognak tanulni, valamint pihenhetnek, kicsit elvonulhatnak a lányok, amikor magányra vágynak, és persze nézhetik kedvenc sorozatukat.

„Vittünk adományokat, amelynek nagyon örültek, de lehetett volna köztük akár gyémánt is, számukra az idő, amit velük töltöttünk, az volt a legnagyobb ajándék. És amikor este Kirády Attila megkérdezte tőlük, hogy mennének-e egy kört a Holnap tali!-s busszal, a lányok nem akartak hinni a fülüknek. A zene bömbölt, a lányok mosolyogtak. Csak mi sírtunk...” – idézte fel Angéla, akit ezúttal lánya is elkísért, hisz itt él a fogadott testvére, akivel ugyanabban az évben, ugyanazon a napon születtek. Grúber Lilla, a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban tanul, cserkészkedik és kézilabdázik. Elmondta, most másodszor jött, mert amikor először itt járt, nagyon megfogta a hely, és sok barátnőt szerzett: „Jó érzés ide jönni, mert nagyon befogadóak és őszinték mindenkivel.”

– Amikor 2016-ban elindult a Holnap tali! c. sorozat, és elkezdtük nézni, senki nem gondolta, hogy valaha alkalmunk lesz erre a találkozásra. De 2018-ban valami fantasztikus dolog történt a nagydobronyi gyermek­otthonban. Angéla, a gyermek­otthonunk lelkes támogatója, jó barátnőnk, de legfőbbképpen Isten csodálatos eszköze, lehetővé tette ezt számunkra. Köszönjük! Ez a nap soha nem érhet véget – így foglalták össze azt a két napot a lányok, akik most a falu szélén élnek, de voltak idők, amikor az élet peremén voltak.

Rehó Viktória