Rákóczi Szövetség: Meglesz az egymillió hitelesített aláírás a kisebbségvédelmi polgári kezdeményezéshez

2018. július 25., 09:39 , 914. szám

Néhány országban még nem zárult le a hitelesítési eljárás, de így is már csak 10-13 ezer aláírás hiányzik ahhoz, hogy több mint egymillióan támogassák a Minority Safe Pack elnevezésű európai kisebbségvédelmi polgári kezdeményezést – mondta Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke múlt szerdán reggel az M1 aktuális csatornán.

Az Európai Unió tagállamainak nagy részében a hatóságok megvizsgálták az összegyűjtött aláírásokat és hitelesítették, amit lehetett – ismertette.

A kezdeményezést leginkább három országban, Magyarországon (530 ezer), Szlovákiában (60 ezer) és Romániában (255 ezer) támogatták.

„Ez azt jelenti, hogy a Kárpát-medencei magyarságnak óriási szerepe volt abban, hogy ez a polgári kezdeményezés sikerre jutott” – fogalmazott Csáky Csongor, hozzátéve, hogy legalább hét tagállamban kellett egy bizonyos támogatottsági szintet elérnie az ügynek.

Még nem zárult le a hitelesítés például Olaszországban, Lengyelországban és Ausztriában, de már most kijelenthető, hogy sikeres volt az aláírásgyűjtés – közölte.

Az elnök reményét fejezte ki, hogy a politikai egyeztetések, illetve a jogi procedúra után – egy-két éven belül – valóban védelmet kaphatnak az őshonos kisebbségek az Unióban.

(MTI/Kárpátalja)