Egész évben várják majd a nagycsaládokat

Üdülőt vásárolt a KMNE

2018. augusztus 2., 10:24 , 916. szám

A kárpátaljai és anyaországi nagycsaládok kedvezményes üdültetése céljából vásárolt magyar kormányzati támogatással egy ötven férőhelyes panziót a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE). A panzió festői, hegyvidéki környezetben, a Nagybereznai járásban, Viska (Viharos) község közelében található, közel az Uzsoki-hágóhoz.

A beruházás részleteiről és céljáról Grezsa István, akit a választások után felállt új magyar kormányban Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztossá neveztek ki, valamint Török Dénes, a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének (KMNE) elnöke tájékoztatta a sajtót.

Grezsa István elmondta, hogy Kárpátalján a nagycsaládosok egyesülete a legdinamikusabban fejlődő civil szervezet, amely közel 600 nagycsaládot, 3500 embert tud megmozgatni, 2017-ben 61 programot szerveztek, ami önmagában is impozáns teljesítmény. A miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy az egyesület és kezdeményezései folyamatosan bírták a magyar nemzetpolitika támogatását, amelyhez ma már a magyar nagycsaládok mellett egyre több vegyes és tisztán ukrán nagycsalád is csatlakozik. A magyar kormány az általa meghirdetett Családok évében örömmel támogatta azt a kezdeményezést, hogy KMNE tagcsaládjai számára önálló táboroztatási lehetőséget biztosítsanak. A beruházáshoz a Magyar Házak Kárpátalján kormányprogram keretében biztosították a forrásokat, amelyből egy jelenleg is működő és jól berendezett panziót vásároltak. A létesítmény egész évben szolgálni tudja a kikapcsolódásra, pihenésre vágyó családokat, hisz a közelben sífelvonók is működnek, tehát télen síelésre is van lehetőség. Grezsa István elmondta továbbá, hogy a tagcsaládok szociális üdültetése mellett a panzió működtetéséből üzleti bevételre is szert tehet az egyesület, túl ezen a miniszteri biztos impozáns tervnek tartja, hogy a KMNE megpróbálja bevonni a panziót az Erzsébet-program és a Határtalanul! program üdültetési helyszínei közé, amely a stabil bevétel mellett azt is jelentené, hogy Kárpátalja még ismertebbé válna a magyarországi emberek körében.

Grezsa István szerint ez a program azt üzeni a kárpátaljai embereknek: „Legyen bármilyen rossz viszony Kijev és Budapest között, Magyarország folytatni fogja azt a gesztuspolitikát, amellyel nemcsak a kárpátaljai magyar közösségeket, hanem az itt élő valamennyi nemzetiséget és a többséget egyaránt támogatni kívánja […] A mi célunk sohasem az volt, hogy bármiféle szeparatista törekvést erősítsünk Kárpátalján. Hanem az, hogy Ukrajna legnyugatibb megyéje kapocs és híd legyen az Európai Unió felé. Nagyon örülnék, ha nemcsak Budapest célozná meg kiemelt fejlesztési helyszínei között Kárpátalját, hanem Kijev is. Ez volna a normális, akár karöltve, akár külön-külön program keretében. Mi készen állunk erre, ahogy az elmúlt években folyamatosan békejobbot és támogató kezet nyújtottunk elsősorban a kárpátaljaiaknak, de értelemszerűen a kijevi kormányzatnak is” – mondta el Grezsa István.

Török Dénes, a nagycsaládosok egyesületének elnöke elmondta, hogy az üdülő vásárlásának ötlete akkor merült fel a KMNE elnökségében, amikor egy belső felmérésükből kiderült, hogy a tagcsaládjaik 88%-a nem jut el családi üdülésre, elsősorban anyagi okok miatt. Mostanra megkezdődött a megvásárolt panzióban a felújítás, de már meg is hirdették a tagcsaládok között azt a lehetőséget, hogy a szeptemberi három hosszú hétvégén teljesen ingyenes üdülést biztosítanak azon családok számára, akik nem jutnak el nyáron egy közös kikapcsolódást jelentő programra. Ezenkívül egy rendkívül kedvezményes árat szabtak meg a többi tagcsalád számára, akik bármikor bejelentkezhetnek, foglalhatnak és mehetnek. Török Dénes megerősítette, hogy a kárpátaljai nagycsaládok szociális üdültetésén túl szeretnének a Magyarországon működő, az ottani nagycsaládosok számára már évek óta elérhető, szociális üdültetési program, az Erzsébet-program helyszínei közé is bekerülni, valamint a Határtalanul! program keretében kárpátaljai osztálykirándulásra érkező magyarországi iskolásokat is akarnak majd fogadni a viskai Vadvölgy Panzióban. Mindezzel vidékünk népszerűsítése, az Ukrajnával kapcsolatban az elmúlt években kialakult félelmek eloszlatása, és személyes kapcsolatok kialakulásának elősegítése a céljuk. A későbbiek során a család kohézióját erősítő programelemekkel szeretnék majd bővíteni ezt a lehetőséget. Ugyanakkor az elképzelések szerint a panzió üzleti jellege is megmaradna, ami az egyesület számára anyagi alapot biztosíthatna a működéshez.

Badó Zsolt