Meghalt az idei első liszteriózisos beteg

2018. augusztus 9., 10:09 , 917. szám

Az idei első liszteriózis okozta halálesetről a Közegészségügyi Központ jelentése nyomán a Zakarpatszkij Korreszpondent számolt be. A liszteriózis olyan veszélyes betegség, amely a fertőzött állatokkal és madarakkal való érintkezés, hőkezelés nélkül fogyasztott hús, hal vagy zöldség és gyümölcs fogyasztása útján terjed.

A Közegészségügyi Központ tájékoztatása szerint idén eddig két liszteriózisos eset fordult elő Ukrajnában. Az elsőt Lemberg (Lviv) megyéből jelentették, ahol egy 19 éves nő betegedett meg a liszteriózis anginás-szeptikus formájában, a kórházi kezelésnek hála azonban felgyógyult. Sajnos a második eset halálos kimenetelűnek bizonyult: Kijevben egy 69 éves férfi belehalt a betegség meningoencephalitikus formájába.

A jelentés kitér arra, hogy a 2007 és 2017 közötti időszakban Ukrajnában 22 liszteriózisos megbetegedést jelentettek, közülük 11-et 2017-ben. Hat beteg meghalt, közülük négyen újszülöttek voltak.

A lisztéria a Listeria monocytogenes baktérium okozta fertőző megbetegedés. A baktériumok széles körben elterjedtek a természetben – a talajban, a vízben és az élelmiszerekben is előfordulnak –, de megbetegedést csak nagyobb baktériumszám esetén okoznak, főként a legyengült szervezetű, immunrendszerű embereknél. A betegség első tünetei a gyomorrontásra emlékeztetnek, később a központi idegrendszert károsítja a kór.

(zak-kor.net/Kárpátalja)