Emlékművet kaptak a szürtei nemzetőrök

Olvasói levél

2018. augusztus 10., 21:35 , 916. szám

A KMKSZ Szürtei Alapszervezete az 1848–1849-es szabadságharcban részt vett szürtei nemzetőrök emlékművének avatóünnepségét tartotta vasárnap, augusztus 5-én. A rendezvény ahhoz a levéltári dokumentumhoz kapcsolódott, amely 170 évvel korábban, 1848. augusztus 6-án keletkezett, és összesen 79 nemzetőr nevét tartalmazza.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Cseh Áron, Magyarország ungvári konzulja, Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke, Andrejcsák-Tóth Anetta járási képviselő, Puskár Árpád polgármester, Csatáry György és Braun László, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola történészei, Kótyuk Zsolt református lelkész, Jankovics Zsolt, az emlékmű domborművének alkotója, Ignác Mária, a Téglási Kultúrház igazgatója.

Az emlékmű gondolata már két évvel korábban megfogalmazódott. A levéltárban Csatáry György történész talált rá a kézzel írt dokumentumra. Braun László történész volt az ötletgazdája és megálmodója az emlékműnek. Az alkotás részét képező 1848-as nemzetőr alakját Jankovics Zsolt készítette el. A Posta tér területrendezéséhez és az emlékmű elkészítéséhez Puskár Árpád polgármester nyújtott segítséget. A háttérfal elkészítését és a kőművesmunkálatokat Katkó Béni végezte el, az 1848-as Kossuth-címert Katkó István készítette el. A kiadásokhoz a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. járult hozzá.

Az emlékmű leleplezése után Kótyuk Zsolt református lelkész mondott áldást. Arany János Nemzetőr-dal című versét Fülöp Gábor szavalta el. A rendezvényen fellépett a Téglási Kultúrház szürtei és téglási asszonyokból álló kórusa és népdalegyüttese, akik 1848-as honvéddalokat adtak elő Ignác Mária és Szikora Nikolett vezetésével, gitáron Ignác Krisztián kísért. Fellépésük végén a közönséggel együtt énekelték el a „Kossuth Lajos azt üzente...” kezdetű nótát.

Braun Éva, a KMKSZ Szürtei Alapszervezetének elnöke köszönetet mondott minden szürtei lakosnak, akik munkájukkal hozzájárultak az alkotás elkészítéséhez, hogy méltó emléket állíthassanak itt élt őseiknek. A rendezvény koszorúzással és a Szózat eléneklésével ért véget.      

BE