A Szinevéri-tóhoz kirándultak a haranglábiak

Olvasói levél

2018. augusztus 14., 11:19 , 917. szám

A KMKSZ Haranglábi Alapszervezetének szervezésében augusztus 4-én a kora reggeli órákban Harangláb központjából indult csapatunk, kíváncsian Kárpátalja történelmére, műemlékeire, csodás tájaira.

Husztra érkezve nem maradtunk „árván”, hiszen Kozma József, a KMKSZ Huszti Alapszervezetének elnöke kalauzolt bennünket. Először a majdnem ezer­éves huszti vár maradványait néztük meg, közben megismerkedtünk a történetével. A várfal maradványai között elképzeltük, milyen is lehetett ott az élet, hogyan élték mindennapjaikat a vár lakói.

Megnéztük a katolikus és a református templomot is. Megtudtuk, hogy a református templom eredetileg katolikus volt (erről árulkodik a falán lévő freskó is), a katolikus templom viszont a várfal köveiből épült.

Izgatottan indultunk tovább, hiszen tudtuk, hogy a Kárpátok csodás hegyei között visz az utunk fel a Szinevéri-tóhoz. Gyönyörködtünk is a táj szépségében, a hegyoldalakat beborító fenyvesekben, a csörgedező kis patakokban vagy éppen a gyorsfolyású folyókban. A hágón kicsit megpihenve élveztük a gyönyörű  kilátást.

Végre megérkeztünk utazásunk célpontjához, a Szinevéri-tóhoz. Volt, aki a padokon megpihenve szívta magába a friss, tiszta hegyi levegőt, és csodálta a tó szépségét. Az aktívabbakkal viszont körbesétáltuk a tavat, és igyekeztünk minden érdekességet megörökíteni. Mielőtt elindultunk volna hazafelé, mindenki vett valamilyen kis emléktárgyat magának vagy jó barátjának.

Élményekkel gazdagodva, testileg kicsit fáradtan, de azért mégis felüdülve térhettünk haza. Egy olyan csodálatos napot tudhatunk magunkénak, melyre nagyon sokáig szívesen és örömmel fogunk visszaemlékezni.

Csapatunk ugyan egy kicsit elfáradt, de összekovácsolódott, és már tervezzük a jövő nyarat, a következő utazást a természetbe, magyarságunk történelmének fontos helyszíneire – ezáltal egy kicsit vissza a múltba.

Köszönet a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek, hogy anyagilag támogatta ezt a kirándulást.

Gerzsenyi Andrea,
a KMKSZ Haranglábi Alapszervezetének elnöke